Tor 5 Feb 2019

Izgovorov, zakaj ne vlagati, je veliko

Si že nekaj časa želite privarčevati nekaj denarja? Morda za novo stanovanje, avto ali preprosto želite imeti prihranke? Če ste že razmišljali o tem, je bila vaša prva misel gotovo, da bi denar vložili na banko. Mogoče ste pomislili, da bi ga hranili kar doma. Ste mogoče pomislili, da bi denar vložili v sklade?

Varčevalni nasveti

Slovenci še vedno najbolj zaupamo varčevanju na banki, a ta dandanes žal ne ustvarja več večjih donosov. Z (ne)vlaganjem v sklade sta povezana dva ključna dejavnika – nezaupanje in skrb, da sredstva ne bodo na voljo takrat, ko jih boste potrebovali.

Da vam pokažemo, da so strahovi prazni, smo za vas navedli pet najpogostejših zmot, povezanih z vlaganjem v sklade, in pojasnili, zakaj preprosto ne držijo.

1. RAZLOG: Nimam denarja

Za marsikoga je prvi pomislek, ki ga ima ob začetku vlaganja, da ima premalo razpoložljivih sredstev. Mnogi menijo, da za učinkovito vlaganje potrebujejo več deset tisoč evrov, vendar to ni res. Že manjša vplačila v višini 30 EUR mesečno vam lahko ob dolgoročnem varčevanju prinesejo večjo finančno varnost.

2. RAZLOG: Ne razumem upravljanja z delnicami

Ne skrbite. Za učinkovito vlaganje v sklade ne potrebujete predznanja iz upravljanja premoženja. V skladih so vaša sredstva razpršena in zato toliko bolj varna. Kljub nihanjem vrednosti se lahko v dolgoročnih varčevanjih nadejate povprečne 6 % donosnosti. Delovanje borznega trga in spremljanje vrednosti posameznih delnic pa lahko mirno prepustite strokovnjakom.

3. RAZLOG: Ne zaupam finančnim svetovalcem

V zadnjih dveh desetletjih smo doživeli tudi večje finančne krize, zaradi katerih se je pojavilo splošno nezaupanje v sklade in finančna svetovanja, kar je povsem razumljivo. Predvsem se je nezaupanje razširilo med milenijci. Statistike pravijo, da jih je le manj kot 26 % pripravljenih vlagati v sklade. S tem pa povzročajo škodo predvsem sebi, saj so prav dolgoročna varčevanja, ki trajajo 20 let in več, najbolj optimalna.

4. RAZLOG: Izgubil bom ves vložek

Vaši vložki v skladih lahko nihajo dnevno in obstaja možnost, da v kratkem obdobju izgubite tudi večjo vsoto denarja. Zato je pomembno investirati dolgoročno, saj se v daljšem časovnem obdobju nihanja uravnajo in omogočijo zadostno presežno donosnost. Z dolgoročnim pristopom/varčevanjem v skladih boste zmanjšali verjetnost izgube in ustvarili primerne donose. Potrpežljivost in vztrajnost sta ključna dejavnika.

5. RAZLOG: Odločim se lahko kasneje

S tem, ko vsak dan prelagate odločitev o vlaganju na naslednji dan, si povzročate veliko škodo, saj to pomeni, da boste z varčevanjem na koncu dobili manj dobička. Prej boste začeli, bolj boste na koncu zadovoljni, saj bo donosnost s časom vse večja. Za primerjavo vzemimo osebo, ki začne varčevati pri 40 letih. V enkratnem znesku bo investirala 10.000 evrov in vsak mesec vložila še 100 evrov. Ob predpostavki, da bo letni donos 9 %, bo imela v starosti 63 let približno 160.000 evrov. Če bi z enako naložbo začela že v starosti 30 let, bi v isti starosti dosegla 397.000 evrov.

Predlagamo torej, da z vlaganjem ne odlašate in začnete varčevati čim prej, saj boste tudi z majhnimi vložki dolgoročno prišli do visokih zneskov, če bodo redni. Četudi nimate predznanja, se lahko zanesete na vlaganje v vzajemne sklade, saj bodo vaša sredstva razpršena in vedno likvidna. Upravljanje vašega premoženja bo v rokah strokovnjakov. Seveda pa je pomembno tudi, da pred vlaganjem kritično razmislite o svojih zmožnostih, se racionalno odločite za tip naložbe in sprejmete tveganja v okviru zastavljenih ciljev.

 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi