Pet 13 Jun 2008

Zvišanja obrestnih mer pred vrati

Arhiv borznih komentarjev
13.06.2008 - Zvišanja obrestnih mer pred vrati

Evropski delniški trgi so si včeraj končno nekoliko opomogli po več kot tednu dni zaporednih padcev. K temu je med drugim prispevale špekulacije o prevzemih. Najbolj odmevna je bila objava belgijske pivovarske družbe InBev, da za največjega ameriškega pivovarja Anheuser-Busch ponuja 46,3 miliard ameriških dolarjev oz. 65 USD na delnico. Pri tem velja izpostaviti dejstvo, da namerava In-Bev delničarje Anheuser-Buscha izplačati v denarju, kar predstavlja svojstven rekord.

Na drugi strani dolžniški trgi še naprej tonejo v rdečih številkah. V mesecu dni so si tako državne kot podjetniške obveznice pridelale krepke, v povprečju skoraj enoodstotne izgube, največ prav v zadnjem tednu. Nič kaj bolje se ne godi investitorjem na drugi strani Atlantika. Padci so posledica pričakovanj, da bosta tako Ameriška (FED) kot Evropska centralna banka (ECB) začeli z restriktivno monetarno politiko. Višje obrestne mere delujejo protiinflacijsko, na drugi strani pa učinkujejo destimulativno na investicije, potrošnjo in seveda posledično na gospodarsko rast in delniške tečaje.

ECB naj bi ključno evrsko obrestno mero iz sedanjih 4 odstotkov za četrtinko odstotne točke dvignila že na prihodnjem, julijskem zasedanju. Minuli četrtek je na sestanku evropskih centralnih bankirjev namreč njen prvi mož Jean Claude Trichet ponovno izpostavil njen primarni cilj: stabilnost cen in nakazal možnost skorajšnjega zvišanja obrestne mere. Stopnja inflacije evrskega obmojčja je po podatkih Eurostata, evropskega statističnega urada, maja dosegla 3,6 odstotka na letni ravni, kar predstavlja najhitrejšo rast v zadnjih 16 letih in je tako daleč od ciljnih dveh odstotkov. Včeraj je svet ECB objavil tudi mesečno poročilo, v katerem je ažurirana napoved glede gospodarske rasti in inflacije za prihodnji dve leti.

Napoved gospodarske rasti za letošnje leto so nekoliko zvišali (na 1,5 do 2,1 %), za leto 2008 pa znižali (na 1 do 2%); medtem ko je napoved stopnje inflacije krepko zvišana in naj bi letos znašala med 3, 2 in 3,6 odstotki oz. prihodnje leto med 1,8 in 3 odstotki. Hkrati so še zapisali, da bodo pozorno spremljali vsa dogajanja in s pravočasnim ukrepanjem zagotovili, da se tveganja glede stabilnosti cen v srednjeročnem obdobju ne uresničijo.

Tudi prvi mož Zveznih rezerv (FED) Ben Bernanke je ta teden izpostavil riziko naraščajoče inflacije in nakazal možnost zvišanja obrestne mere za dolarsko zadolževanje. Investitorji pričakujejo, da se bo do zgodilo do septembra. FED, ki ima za primarni cilj gospodarsko rast, je s to izjavo potisnil trge v negativne številke. Dvoletne ameriške zakladne obveznice so denimo narasle za preko 40 osnovnih točk, medtem ko se je razlika v donosnosti med dvo in desetletno obveznico zmanjšala na 1,25 odstotka (pred 3 meseci je denimo znašala preko 2 odstotka). Krivulja donosnosti torej postopno postaja položnejša.

Avtorica: mag. Simona Kovačič, upravljavka investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi