Pet 21 Mar 2014

Zvezne rezerve nadaljujejo načrte in plašijo vlagatelje

Sredino zasedanje ameriškega Odbora za odprti trg Zveznih rezerv (FOMC) je šlo do neke mere po pričakovanjih, saj so dodatno znižali višino stimulacij za 10 milijard ameriških dolarjev. Revidirana ocena prihodnjega gospodarskega stanja prav tako ne daje nobenih signalov, da bo FOMC v prihodnje spreminjal stališče. Burnejšo reakcijo kapitalskih trgov sredi tedna sta povzročila predvsem percepcija vlagateljev glede pričakovanega dviga obrestnih mer in premik odločitev FOMC od kvantitativnih kazalnikov na širši nabor manj oprijemljivih kvalitativnih kazalnikov.

Že dolgo znana je vlagateljem informacija, da do dviga obrestnih mer v ZDA ne bo prišlo še nekaj časa po koncu stimulativnega programa odkupa obveznic. Ko so tokrat predsednico Zveznih rezerv Janet Yellen pozvali, naj razjasni časovni okvir, je namignila, da to pomeni okoli šest mesecev. Tako lahko pričakujemo konec stimulativnega programa do oktobra letos, morda že spomladi naslednje leto pa začetek dvigovanja ključne obrestne mere. Dvignila se je tudi povprečna ocena analitikov glede višine obrestne mere za leto 2015 in 2016, kar implicira na hitrejši začetek dvigovanja ključne obrestne mere od prvotno pričakovanega.

Burno reakcijo na pričakovane spremembe obrestne mere so doživeli kapitalski trgi. Na trgu obveznic je bila najmočnejša reakcija v dvigu zahtevanih donosov na 3- do 5-letnih obveznicah, ki je bil spodbujen tudi z bolj optimističnimi napovedi za trg dela in gospodarstvo nasploh. Na trgu delnic je bila prva reakcija izrazito negativna. Dvig obrestne mere namreč v teoriji povzroči tudi dvig zahtevanih donosov na tvegane naložbe (delnice), s čimer se njihova vrednotenja lahko znižajo. Kmalu po začetni reakciji se je trg nekoliko pomiril ob dejstvu, da je prihodnja gospodarska slika pozitivna, kar bi moralo dolgoročneje spodbudno vplivati na delnice.

Močno reakcijo na odločitve FOMC je imel tudi ameriški dolar, saj se je močno okrepil v primerjavi s pomembnejšimi svetovnimi valutami. Reakcijo dolarja prev tako lahko pojasnimo s tremi spremenljivkami: spremenjeno percepcijo glede začetka cikla dvigovanja obrestne mere, pozitivnimi gospodarskimi novicami ter manjšo gotovostjo v zvezi z aktivnostmi FOMC zaradi prehoda na bolj kvalitativno oceno gospodarskega stanja.

Glede na znane podatke vidimo v prihodnje več pozitivnih lastnosti za delniške trge kot negativnih, občutljivost tržnih udeležencev pa kaže, da so Zvezne rezerve pred težko nalogo iz retorike, kako trgu podati informacije brez vznemirjanja vlagateljev.

Avtor: Sašo Ivanović, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 28, 21. 3. 2014, rubrika: Borzni komentar

 

 

 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt