Pon 23 Jan 2017

Znakov stabilizacije je vse več

Kitajska - Gospodarska rast konec leta je višja kot v drugem in tretjem četrtletju, rastejo tudi dobički podjetij.

Zadnji kvartal prejšnjega leta je kitajsko gospodarstvo z močno kreditno ekspanzijo podprlo gospodarsko rast. S 6,8 odstotka na letni ravni je bila še nekoliko višja kot v drugem in tretjem četrtletju. Rast prodaje na drobno je bila decembra nad pričakovanji in je znašala 10,9 odstotka, po 10,8-odstotni rasti novembra. Industrijska proizvodnja pa se je decembra zvišala za šest odstotkov.

V kratkem bo kitajski nacionalni statistični urad poročal o decembrskih dobičkih podjetij v industriji. Pričakuje se »močan« podatek, po tem ko je novembra zvišanje znašalo 14,5 odstotka. To je rezultat stabilnega gospodarstva, višjih cen izdelkov proizvajalcev in ugodnega učinka na gospodarstvo.

Močna rast dobičkov v zadnjem letu je podjetjem olajšala servisiranje dolga ter podprla oživitev investicij v proizvodnji. Mednarodni denarni sklad je ta mesec zvišal napoved gospodarske rasti na Kitajskem za 0,3 odstotne točke na 6,5 odstotka. Podlaga so pozitivni trendi in pričakovano nadaljevanje stimulativnih ukrepov.

Seveda kot vedno obstajajo tudi tveganja za nadaljevanje rasti. Močna kreditna ekspanzija lahko povzroči težave, če pride do gospodarskega upočasnjevanja in odliva kapitala. Prav tako je k višjim korporativnim profitom pripomogla rast cen železove rude in nekaterih surovin v lanskem letu – trend, ki se letos lahko upočasni. Če se relativno vroč kitajski nepremičninski sektor začne ohlajati, to lahko vpliva na povpraševanje po surovinah. Neznanka so tudi morebitne trgovinske napetosti z ZDA ob nastopu Trumpa in njegovih težnjah po protekcionizmu.

Kljub temu lahko trdimo, da so se gospodarski trendi v zadnjem kvartalu lanskega leta obrnili navzgor in da je večja verjetnost, da se bodo v letošnjem letu tudi nadaljevali. Na 19. nacionalnem kongresu komunistične partije Kitajske, ki bo jeseni, bodo namreč volili novo vodstvo in marsikdo ne želi, da bi se to dogajalo hkrati z gospodarskimi pretresi.

Graf: Dobički industrijskih podjetij na Kitajskem, rast v odstotkih

Vir Bloomberg

Avtor: Sašo Ivanović, Triglav Skladi

 

Delo, str. 18, 23. 1. 2017, rubrika: Trgi v razvoju

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt