Sob 20 Maj 2017

Zlato z najvišjim naskokom po brexitu

V preteklem tednu je ameriški predsednik Donald Trump spet poskrbel za večje premike na kapitalskih trgih. Tokrat so se trgi zaradi njega obarvali rdeče. 

V prejšnjem tednu so največ vrednosti izgubile delnice trgov v razvoju, in sicer v evrih skoraj 5 odstotkov, sledile so ameriške delnice, indeks S&P 500 je v evrih izgubil skoraj 3 odstotke. Najmanj vrednosti so izgubile evropske delnice, saj je indeks Euro Stoxx 50 izgubil dva odstotka vrednosti.

Na trgih je bilo čutiti napetost predvsem po objavi poročila nekdanjega direktorja FBI, ki močno obremenjuje Trumpa, da je hotel vplivati na opustitev preiskave o njegovih povezavah z Rusijo, kar bi lahko v skrajnem primeru vodilo v nov primer Watergate. Pomembno je poudariti, da so kapitalski trgi od njegove zmage na volitvah 9. novembra lani močno pridobili zaradi njegove napovedi o znižanju davkov, deregulaciji in velikih infrastrukturnih projektih, kar bi dodatno pognalo ameriško gospodarsko rast. Od volitev so na ta račun ameriške delnice pridobile kar 14 odstotkov v evrih. Največja bojazen za kapitalske trge je prav neizpolnitev omenjenih napovedi. Prav zaradi tega je v preteklem tednu prišlo do popravkov, pa čeprav so gospodarski kazalniki, ne samo za ameriško gospodarstvo, razmeroma močni. Vlagatelji so se zatekli k varnejšim naložbam, kot so obveznice. Za 10-letne ameriške obveznice se je zmanjšala zahtevana donosnost za 10 bazičnih točk in trenutno do dospetja prinašajo 2,22 odstotka. Prejšnjo sredo je skoraj dva odstotka pridobilo še zlato, ki je spet doseglo ceno več kot 1260 dolarjev za unčo. To je največja enodnevna rast vse od brexita. Na drugi strani je večji udarec doživel dolar, ki je od letošnjih vrhov izgubil že več kot 6 odstotkov, vendar je pri tem treba poudariti, da so razlog za to tudi zelo dobri gospodarski podatki v evrskem območju.

Prav delnice iz evrskega območja so letos izkazale najvišje donose, v višini 10 odstotkov. Če se bodo dobri kazalniki v EU ohranjali in bo Evropska centralna banka še naprej izvajala spodbujevalno monetarno politiko, ni bojazni, da evropske delnice ne bi ohranile primata.

Avtor: Radivoj Pregelj, Triglav Skladi

Dnevnik, str. 8, 19. 5. 2017, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več