Pet 19 Jul 2019

Zlato se vedno bolj sveti

Z letošnjimi donosi na kapitalskih trgih smo lahko zares zadovoljni, saj večina svetovnih borz izkazuje krepke rasti. 

Ameriške delnice iz indeksa S&P 500 so tako v evrih letos pridobile skoraj 22%, evropske iz indeksa Euro stoxx 50 dobrih 16%, kitajske delnice iz indeksa CSI 300 pa kar 29%. Zelo visoke rasti so izkazale tudi obveznice, evropske državne in tudi podjetniške obveznice so pridobile kar 7 % vrednosti od začetka leta, le malo manj so pridobile obveznice s slabšimi bonitetnimi ocenami.

Razlog za tako velike rasti so seveda v prvi vrsti pričakovanja o ohlapnejših monetarnih politikah, ki se napovedujejo od začetka letošnjega leta. In prav zadnji dan julija naj bi se to tudi v resnici udejanjilo, saj naj bi ameriška centralna banka Fed znižala obrestne mere. Sedaj je edino vprašanje za koliko, ali samo za 0,25 % ali celo za 0,50 %. Analitiki na informacijskem sistemu Bloomberg so deljenega mnenja, ali bo do celotnega znižanja že prišlo v juliju ali se bo za del znižanja še počakalo na september. Zadnje dni sta dva člana odbora Feda poudarjala potrebo po takojšnjem odzivu, ker naj bi bilo nespametno čakati na slabše podatke o ekonomiji za ukrepanje. Nizka inflacija to vsekakor dovoljuje. Podobno se pričakuje tudi za evropsko centralno banko ECB, kjer naj bi njen predsednik Mario Draghi dal signal že naslednji teden za znižanje ključne obrestne mere na -0,50 %. Nekateri analitiki, kot so UBS, HSBC in Nomura, pričakujejo znižanje kar na -0,60 %. Dodatno so pričakovanja, da bo ECB v januarju 2020, ko bo krmilo te najbolj pomembne finančne inštitucije v Evroobmočju prevzela ohlapni politiki naklonjena Francozinja Christine Lagarde, začela spet z odkupi obveznic v višini 40 milijard evrov mesečno. Vse to pomeni, da bi na trg prilili direktno okrog pol trilijona evrov in to zgolj v Evropi.

Zaradi teh razlogov, sploh se ni za čuditi, da ne samo delnice in obveznice podirajo rekorde. V obdobju, ko se povečuje količina denarja v obtoku je normalno, da smo priča tudi rasti cen zlata. Trenutno znaša cena zlata 1.440 dolarjev za unčo, od začetka leta je v evrih pridobilo 15%, v dolarjih le nekoliko manj. S tako močnim dovajanjem likvidnosti finančnim trgom, ostajajo izgledi za delnice, obveznice in tudi zlato še naprej pozitivni.

Avtor: Radivoj Pregelj, Triglav Skladi

DNEVNIK, 6. 7. 2019, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo