Pet 21 Aug 2020

Zlato ohranja vrednost

Zlato ni samo plemenita kovina, ima tudi svoj naložbeni namen. Letos dosega rekordne vrednosti. Zlato je znano predvsem kot ohranjevalec vrednosti. Njegova vrednost običajno zraste v obdobjih visoke inflacije ali pa v obdobjih skrajne negotovosti. Inflacija je na večjih svetovnih trgih na zgodovinsko nizkih ravneh; čeprav centralne banke tiskajo denar, se stopnje rasti cen v večjih gospodarstvih ne zvišujejo.

Pandemija je sicer na svetovnih finančnih trgih povzročila precej negotovosti, vendar pa sodeč po rasti borznih tečajev investitorji trenutno ne verjamejo, da lahko podjetjem povzroči dolgoročno škodo. Tudi stroški pridobivanja zlata v zadnjem času niso zelo poskočili, tako da je proizvodna cena za unčo zlata še vedno približno 1000 ameriških dolarjev (845 evrov). Fizično povpraševanje po zlatu se opazneje ni spremenilo. V Indiji, enem največjih trgov fizičnega zlata na svetu, pričakujejo, da v drugi polovici leta povpraševanje ne bo poskočilo; zaradi visokih cen zlata bo povpraševanje kvečjemu manjše. Tako raste zlato predvsem zaradi povpraševanja investitorjev, ki sicer ne želijo kupiti zlata v fizični obliki.

Centralne banke so v preteklosti na trg dale precejšnje količine denarja, ta denar mora najti pot do donosov. Cene delnic so že zrasle, donosi precejšnjega števila obveznic so negativni ali blizu ničle, banke ne ponujajo več obresti na depozite, nekatere so za hrambo denarja začele celo zaračunavati. Zato so vlagatelji, ki si želijo varnih naložb, začeli investirati tudi v zlato. Nekateri investitorji so ob poplavi denarja, ki so ga v minulih letih na trg dale večje centralne banke, povečali pričakovanja glede prihodnje inflacije in povečali svoje naložbe v zlato. Zlato kupujejo tudi nekatere centralne banke.

Cena za unčo zlata je tako 6. avgusta dosegla zgodovinsko najvišjo vrednost – 2063,54 dolarja za 31,1-gramsko unčo (1736,99 evra). Trenutno se cena giblje pod 2000 dolarji. Če bodo centralne banke še tiskale denar in se bodo inflacijska pričakovanja povečevala, se utegne cena še zvišati. Na ceno bi lahko pozitivno vplivala negotovost glede cepiva za zaustavitev pandemije ali pa se bodo povečevale napetosti, predvsem med ZDA in Kitajsko. Dolgoročno bi lahko sledil hujši upad vrednosti zlata, če bi se pojavila pričakovanja, da bodo centralne banke začele zmanjševati količino denarja v obtoku.

Avtor: Matjaž Dlesk, upravljavec investicijskih skladov

Objavljeno v: Dnevnik, rubrika: Borzni komentar, 21. 8. 2020

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič