Pon 31 Jan 2011

Živahno obdobje objav poslovnih rezultatov

Začetek novega koledarskega leta je prinesel nadaljevanje optimističnega razpoloženja po večini svetovnih borznih trgih. Do trenutka pisanja članka tako nemški DAX beleži 3,5-odstotno rast, francoski CAC 40 kar 6,7 odstotka, še veliko bolj uspešen pa je začetek leta za španski IBEX 35 (+9,8 odstotka) in italijanski FTSE MIB (+10,6 odstotka). Glavni ameriški indeks S&P 500 je letos pridobil 3 odstotke, v eurih pa je zaradi depreciacija dolarja njegova rast minimalna. Dobre novice iz najpomembejših svetovnih gospodarstev se tako nadaljujejo, prav tako se je že začela objava poslovnih rezultatov za zadnji lanski kvartal. Objavljeni rezultati so tako kot v preteklih kvartalih v večini primerov presegali pričakovanja analitikov, kar je z redkimi izjemami pozitivno vplivalo na tečaje delnic.

Svoje poslovanje je zaenkrat razkrilo 144 podjetij, od tega jih je 69 odstotkov objavilo boljše rezultatov od pričakovanj, 18 odstotkov slabše in 13 odstotkov skladno s pričakovanji. Kot vedno so vlagatelji veliko pozornosti namenili tudi napovedim uprav družb za poslovno leto 2011 in pogledu na trenutno gospodarsko okolje. V večini primerov se podjetja srečujejo s stabilnimi razmerami in optimistično pogledujejo v prihodnost z novimi ambicioznimi načrti. Pred nami je sicer še velika večina poslovnih objav, zato bomo za večje zaključke morali počakati vsaj še teden ali dva, saj je na koledarju objav še veliko vodilnih podjetij iz posameznih panog in šele takrat si bomo lahko ustvarili celotno sliko. Najprej sta včeraj po 22. uri glavne številke predstavila Amazon.com ter Microsoft. Danes pred trgovanjem sta od pomembnejših objav na sporedu tiste od naftnega giganta Chevrona in proizvajalca avtomobilov Ford.

Živahen teden se nadaljuje prihodnji ponedeljek, ko bo pred trgovanjem poslovne rezultate objavil Exxon Mobil, ki je še vedno največje podjetje na svetu s tržno kapitalizacijo 402 milijarde dolarjev (Apple kot drugi ima kapitalizacijo 316 milijard dolarjev). Kako uspešno posluje glavni kitajski spletni iskalnik Baidu.com bo znano v ponedeljek po koncu trgovanja. V torek bomo lahko brali pošiljko iz UPS-a, o dobičkonosti premoga bodo poročali iz Massey Energy, kakšno je zanimanje za računalniške igre bo razkrilo poročilo podjetja Electronic Arts. V sredo bomo videli kakšno je zanimanje za otroške igrače (Mattel), gospodinjske aparate (Whirlpool) in hitro prehrano (YUM! Brands). Zaradi pomanjkanja prostora ostalih ne bomo naštevali, vsekakor pa se ponovno obeta zanimiv teden.

Avtor: Jernej Kozlevčar, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt