Sre 27 Jun 2007

Zgolj kratka umiritev?

Po visoki rasti ameriških in evropskih delniških trgov je v tem tednu prišlo do manjše korekcije tečajev, ki jo je sprožilo precejšnje povečanje donosnosti ameriških obveznic, kar pomeni, da so postale delnice za vlagatelje manj atraktivne.

Iz tega vidika so največ izgubile delnice finančnih podjetij, zaradi objave, da so se ameriške naftne zaloge povečale, pa so precej izgubila tudi naftna podjetja. Če sedaj pogledamo rezultate za nazaj lahko ugotovimo, da so ameriška podjetja združena v indeks S&P 500 v prvem kvartalu dosegla 10 odstotno rast, kar je že 19 kvartal zapored, da je bila rast dvoštevilčna. To je bilo precej nad pričakovanji in se je odrazilo v cenah delnic na borzi. Kako pa naprej? Analitiki pričakujejo manjšo rast in povečanje volatilnosti na borzi. To napoveduje kar nekaj indikatorjev, kot so premija na tržno tveganje, naklon krivulje donosnosti in rast kreditov v privatnem sektorju. Če se bodo napovedi uresničile, lahko na podlagi zgodovinske obdelave podatkov ugotovimo, da se bodo na trgu najbolje obnesla največja podjetja, če pogledamo na sektorski ravni, pa najbolje kaže sektorju informacijske tehnologije in farmaciji ter biotehnologiji, nasprotno pa najslabše kaže sektorju javne oskrbe, materialov, industrije in potrošnih dobrin.

Trenutno stanje na razvitih delniških trgih je kljub zadnjim spremembam na dolžniških trgih zelo optimistično, saj so zgodovinsko gledano delnice še vedno podcenjene glede na obveznice in tudi na dolg. Prav tako se izplača arbitraža med dolgom in delnicami, čeprav se je kot je logično pričakovati atraktivnost zmanjšala. Pa poglejmo. Za podjetja združena v indeks DJ Stoxx Large Cap znaša pričakovani 12 mesečni dobiček 7,7 odstotka, donosnost podjetniške obveznice pa 6 odstotkov, kar pomeni da je razlika 170 bazičnih točk. Nekoliko slabše kaže srednje velikim podjetjem, saj znaša pričakovan 12 mesečni dobiček indeksa DJ Stoxx Mid-Cap 6,3 odstotka, kar je samo 30 bazičnih točk nad ceno kredita.

Če nazadnje pogledamo dogajanje na domači borzi, ugotovimo, da je osrednji slovenski borzni indeks v tem tednu presegel magično mejo 10.000 točk, kar pomeni, da je v letošnjem letu zrasel že za fantastičnih 57 odstotkov. To ga uvršča na peto mesto po donosnosti med vsemi svetovnimi indeksi, ki jih spremlja Bloomberg. Kljub relativno visokim vrednostim tečajev na borzi pa nič ne da slutiti, da bi se vrednost podjetij v prihodnje utegnila bistveno zmanjšati. Na to kaže tudi visok promet in likvidnost na borzi, konsolidacija okrog lastništva, privatizacija, prevzemi in pa dejstvo, da je v gospodarstvu prisotnega še ogromno kapitala, zato bodo vlagatelji najverjetneje vsak večji popravek izrabili kot nakupno priložnost.

Avtor: mag. Mitja Baša, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več