Pet 15 Jun 2012

Žgoče sredozemsko sonce temperature približuje vrelišču

Po slabem mesecu maju za delniške in dobrem za obvezniške vlagatelje so se razmere v juniju navidezno umirile in ustvarile vtis navideznega zatišja. Vendar nas do konca meseca zagotovo čaka eno bolj zanimivih obdobij leta, saj si v nekaj dneh sledijo ponovitev grških volitev, zasedanje ameriške centralne banke in srečanja skupine G-20 v Mehiki ter sestanek evropskih finančnih ministrov, vse skupaj pa bodo spremljale krilatice evropskih birokratov.

Predvsem prva dva dogodka lahko bistveno spremenita potek letošnjega leta. V povezavi z grškimi volitvami obstaja velika negotovost glede izida, ki bi Grčijo v primeru zmage stranke Siriza vodil v konflikt s triom Mednarodni denarni sklad, Evropska Komisija in Evropska centralna banka, v primeru zmage koalicije Nova demokracija in Pasok pa v nadaljnje obročno reševanje obubožane sredozemske države. Izid volitev pa je seveda ključen tudi z vidika prihodnosti valute evro, saj se je v javnosti oblikoval konsenz, da bo v primeru zmage prve opcije Grčija ponovno uvedla drahmo. Čeprav izhod posamezne države iz Ekonomske in monetarne unije ni predviden in bi za vse države pomenil velikanski trenutni strošek (za Nemčijo trenutno ocenjen na 1.300 milijard evrov), se v Bruslju tudi na to možnost vse bolj intenzivno pripravljajo.

Popotresni dražljaji grškega potresa so vse močnejši tudi v drugih državah periferne Evrope. Junija je tako že ves čas v središču pozornosti Španija, kjer se po novi blamaži evropskih politikov stopnjujejo pritiski na vlado. 100-milijardni reševalni paket, ki je bil zamišljen kot odrešitev za španske banke, ki se šibijo pod težo slabih nepremičninskih posojil, je bil v osnovi nedodelan in zato neizvedljiv, saj na njem še ni bilo podpisa nemškega parlamenta in ustavnega sodišča, ki morata mehanizem ESM, ki je bil v tistem trenutku predviden kot primerna infrastruktura za reševanje španskih bank, šele potrditi. Za nameček je Španija v sredo izgubila še zadnjo bonitetno oceno A, saj jo je agencija Moody's ocenila le kot Baa3, kar je zadnja bonitetna ocena višjega razreda. Pri tem agencija opozarja na dodatno breme morebitnega 100-milijardnega dolga in na otežen dostop Španije do finančnih trgov ter nakazuje na morebitna nadaljnja znižanja bonitetne ocene.

Množičnost slabih novic je v zadnjih tednih res velika in za dolgoročnega vlagatelja se zdi, da se obzorja vse bolj temnijo. Zato lahko v naslednjih dneh, zagotovo pa čez poletje, pričakujemo ponovno pomoč svetovnih centralnih bank, ki bo kratkoročno vnesla malo miru in zelene barve na trge. Prva taka priložnost se morda obeta že na zasedanju ameriške centralne banke prihodnji teden.

 

Avtor: mag. Rok Bertoncelj, CFA,  upravljavec investicijskih skladov, Triglav Skladi, d. o. o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več