Sre 15 Jul 2020

Zeleno, ki te ljubim zeleno

Globalna rast zanimanja vlagateljev za družbeno odgovorne naložbe nas hitro spomni na znameniti stih »zeleno, ki te ljubim zeleno«, ki ga je v svoji Mesečniški romanci zapisal Federico García Lorca. Vendar v skupini družbeno odgovornih podjetij ne gre le za tiste elemente, ki jih vlagatelji in širša javnost najbolj spremljajo in zahtevajo, to je skrb za varstvo okolja, temveč tudi za izkazovanje visoke stopnje odgovornosti pri vplivu na družbeno okolje.

Rast priljubljenosti družbeno odgovornih naložb ni modna muha enodnevnic ali pač zadnji trend. Je izraz spreminjanja družbenega okolja, potrošniških navad, življenjskega sloga in tudi zakonodaje. Družbeno odgovorne naložbe so tako postala nuja vsakega večjega vlagatelja. Povpraševanje po njih raste v vseh segmentih vlagateljev, zato odlični rezultati družbeno odgovornih naložb v minulih letih ne presenečajo. A kot v vsakem naložbenem razredu si tudi tukaj niso vse naložbe enake. Zato poglejmo, kaj smo kupovali v zadnjem času in kako smo pri skladu pozicionirani.

Nekaterim trendom nič ne more do živega

Gledano s sektorskega vidika se je najbolj povečala izpostavljenost do sektorja informacijskih tehnologij in najbolj zmanjšala izpostavljenost do sektorja financ. V zadnjem času smo z nakupi portfelj oblikovali tako, da so tri največje posamezne izpostavljenosti sklada do družb MicrosoftGoogle in Mastercard. Med največjimi izpostavljenostmi pa je zagotovo vredno omeniti tudi delnico Tesle. Trenutni izbor delnic odseva predvsem negotovost glede prihodnje globalne epidemiološke slike, hkrati pa prepričanje, da se bodo nekateri trendi krepili in bodo z nami dlje časa, kar se že potrjuje, saj so obstajali že pred pojavom korone, med korono pa so se še okrepili. Tukaj imamo v mislih predvsem rast internetne trgovine, vse večje uveljavljanje fleksibilnih oblik dela (predvsem delo od doma) in prehod z gotovinskega na kartično plačevanje. V bližnji prihodnosti za zdaj ne pričakujemo sprememb, ki bi vplivale na te trende in posledično zahtevale drugačno izpostavljenost sklada.Pogled naprej

Do konca leta kot tudi dolgoročno vidimo priložnost v sektorjih in industrijah, do katerih smo trenutno bolj izpostavljeni. Pri tem bi poudarili predvsem sektor informacijske tehnologije. Zaradi negotovega prihodnjega razvoja razmer pri širitvi koronavirusa in ukrepov, ki jih bo skladno s tem treba sprejemati, bi vlagateljem priporočali močnejšo izpostavljenost do podjetij, pri katerih so negativne posledice za poslovanje ob širjenju koronavirusa minimalne oziroma jih ni, ter do podjetij z boljšo kreditno oceno in trdnimi bilancami. Razred družbeno odgovornih naložb se zdi zelo zanimiv tudi za male vlagatelje, saj kljub negotovim prihodnjim razmeram ostaja dejstvo, da so zelene tehnologije in družbeno odgovorna podjetja naša prihodnost. Saj vemo, da zgolj uporaben izdelek in dober finančni rezultat že dolgo nista več dovolj niti za kupce, zaposlene niti za vlagatelje, ob tem da v zeleno smer podjetja silijo tudi spremembe zakonodaje.

Avtor: Vid Pajič, Upravljavec investicijskih skladov

Objavljeno: Moje finance, rubrika: Upravljanje v živo; 15. 07. 2020

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS september 2020

Preberite poročilo