Tor 16 Aug 2016

Združeno Kraljestvo se pogreza

Globalno segrevanje Zemlje je pojav, ki označuje povišanje temperature ozračja zaradi človeških dejavnosti, ki povečujejo količine toplogrednih plinov v ozračju.

Po podatkih Wikipedie naj bi se pojavil ob koncu 19. stoletja, predvidoma pa naj bi trajal tudi v prihodnje. Tako naj bi se temperatura ozračja v naslednjih stotih letih dvignila kar od 1,5 do 4,5 stopinje Celzija, kar se v primerjavi s samo 0,6-stopinjskim dvigom v zadnjih 150 letih zdi ogromno. Splošno znano je, da bodo posledice globalnega segrevanja katastrofalne. Vendar bodo za nekatere otoške države naravnost pogubne. Po nekaterih raziskavah imate tako le še nekaj desetletij časa, da v doživite rajska področja, kot so Maldivi in podobne otoške lokacije, ki nas dražijo z razglednic in v počitniških katalogov.

Zdi se, da je človeštvo v letošnjem letu našlo nov način pogrezanja otoških držav pod gladino. To namreč opažamo vse od tistega presenetljivega petkovega jutra v juniju, ko so iz Londona začeli prihajati uradni izidi referenduma o odhodu Združenega kraljestva iz Evropske Unije. Nekateri ekonomski podatki, ki so odtlej priromali iz Albiona, še posebej tisti, ki kažejo na zaupanje ali optimizem potrošnikov, gospodinjstev, managerjev ali koga drugega ter dogajanje na nepremičninskem trgu, so upadli in kažejo na zastoj v gospodarski aktivnosti. Še posebej črnogledo pa je na obzorju. Praktično ne mine dan, ko ne bi zasledili nove analize na temo prihodnjih obetov Združenega Kraljestva, če se tamkajšnji politiki dejansko odločijo za odhod iz Unije. Čeprav je neobičajno, da se v finančnem svetu izoblikuje popolni konsenz glede napovedi o gibanju katerekoli odvisne spremenljivke, to tokrat velja v primeru ocene prihodnje gospodarske rasti »samostojnega« Otoka.

To napovedano pogrezanje je skušal s svojimi predreferendumski nastopi preprečiti Mark Carney, prvi mož Bank of England. Če se je njegov takratni nastop uspel izgubiti v kakofoniji drugih krilatic političnega in poslovnega vrha, je tokratno odločno sporočilo, ki ga je centralna banka izdala prejšnji četrtek, glasno zadonelo v trenutnem političnem vakuumu. Potem, ko smo guvernerju Carneyju pretekli mesec podelili lovoriko za najbolj presenetljivo (ne)odločitev zgodnjega poletja, mu ta zaradi popolnega, a ne nepričakovanega zasuka v monetarni drži pripada tudi v avgustu. Za večji učinek drenaže sedaj nujno potrebuje pomoč kolegov iz Westminstra.

Avtor: Rok Bertoncelj, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 6, 13. 8. 2016, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi