Sre 2 Apr 2008

ZDA že v recesiji?

Vse več vlagateljev in borznih igralcev se sprašuje, ali je največje svetovno gospodarstvo že stopilo v recesijo ali ne. Večina svetovno znanih ekonomistov odgovarja na vprašanje pritrdilno, kar nenazadnje dokazujejo tudi zadnji ekonomski podatki. Tako je indeks zaupanja ameriških potrošnikov padel na petletno dno, prav tako so ponovno padle cene hiš.

Če bo ameriški potrošnik manj trošil, kot se pričakuje, ob dejstvu da predstavlja več kot dve tretjini bruto domačega proizvoda, potem je jasno, da recesija zagotovo ni daleč. Nič kaj spodbuden ni bil niti podatek o naročilih trajnih dobrin, za katere smatramo proizvode z rokom uporabnosti tri ali več let, ki so se v preteklem mesecu zmanjšala za 1,7 odstotka. Ta kazalec je namreč dober pokazatelj ekonomske aktivnosti, ker hkrati vključuje tako napovedi industrijskih aktivnosti kot tudi potrošniškega povpraševanja. Kljub vsemu se delniški trgi niso odzvali na slabe novice. In kje je razlog? Optimistično gledano bi lahko rekli, da je ameriška recesija že široko vključena v ceno delnic ter da je FED dokazal svojo odločenost, da bo naredil vse, kar je v njegovi moči, da bi preprečil še hujšo krizo finančnega sistema.

Dodaten argument predstavlja statistično dejstvo, da so se ameriške delnice dobro držale v času recesije, predvsem zaradi tega, ker je borzni trg že anticipiral vse slabe novice v tečaje delnic, že preden se je recesija dejansko začela. Dow Jones Industrial Average indeks je v povprečju zrasel za 1,2 odstotka v času zadnjih osmih recesij, kljub povprečnemu padcu BDP-ja za 1,7 odstotka in 10,4 odstotnemu padcu dobičkov podjetij.

Te dni je bil objavljen nemški indeks poslovne klime, ki je nepričakovano zrasel. To dokazuje, da se največje evropsko gospodarstvo drži presenetljivo dobro glede na trenutne razmere in močan evro. Evropska centralna banka pa ne glede na vse sledi svoji začrtani poti in glavni skrbi, ki je inflacija. Terminske pogodbe na trimesečni euribor trenutno kažejo, da ECB ne bo znižala ključne obrestne mere refinanciranja pod štiri odstotke vsaj do konca letošnjega leta. Po drugi strani pa lahko skozi opcije razberemo, da trg od FED-a konec aprila pričakuje nadaljnjo zniževanje obrestne mere. To pomeni, da bo dolar še naprej izgubljal svojo vrednost, kar zagotovo ne bo šlo na roke evropskim in tudi ostalim izvoznikom v ZDA. Konec koncev bo to vplivalo na gospodarsko rast, vprašanje je samo, kako velik bo ta vpliv.

In kaj se pričakuje za Japonsko? Glavni strateg ene največjih investicijskih hiš na svetu Goldman Sachs napoveduje, do bodo dobički japonskih podjetij v letošnjem letu padli zaradi močnega jena in šibke svetovne gospodarske rasti. Investitorjem svetuje nakup delnic večjih, dobro poznanih podjetij, uvoznikov, proizvajalcev surovin, industrijskih strojev in avtomobilov.

Avtor: mag. Mitja Baša, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.
 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt