ZDA
Sob 27 Okt 2018

ZDA: Stopnja rasti dobičkov manjša, a še vedno izvrstna

Podobno kot že ves mesec so bili tečaji na svetovnih borzah tudi ta teden zelo volatilni. Indeksi vidnejših svetovnih borz so od sredine septembra izgubili od 6 do 9 odstotkov. 

Še večji padci se kažejo od začetka letošnjega leta, v povprečju za 10 do 15 odstotkov. Pri tem so bili doslej izjema le ameriški indeksi, ki so poleg brazilskega edini dosegli rast vrednosti. Indeks S&P 500 tako od začetka leta izkazuje rast v dolarjih v višini 1,2 odstotka, v evrih pa skoraj 7 odstotkov, večinoma na račun rasti dolarja.

Slogan ameriškega predsednika Trumpa Amerika na prvo mesto se je tako odražal tudi v rasti tečajev na ameriški borzi, ki je izkazala rast vse od konca marca v višini 13 odstotkov. Ampak le do konca septembra, ko so, podobno kot v začetku leta, tečaji izgubili večino prej dosežene rasti. Indeks strahu VIX, ki pove, koliko je nervoze na trgu in paničnih prodaj, je podvojil vrednost na 25 točk. Analitiki se tako upravičeno sprašujejo, kaj se je tako pomembnega spremenilo, saj ZDA v nasprotju z drugimi državami drvijo s polno paro naprej. V resnici se za zdaj ni zgodilo še nič pretresljivega. Trgovinske vojne s Kitajsko in drugimi državami (še) nimajo večjega učinka. Prav tako na ZDA nimajo večjega učinka dogajanja v Italiji, Savdski Arabiji ali pa zapleti z brexitom. Kar se investitorji sedaj sprašujejo, je, ali je taka rast dobičkov vzdržna tudi v prihodnje. Družbe z indeksa S&P 500 naj bi namreč v drugem letošnjem polletju izkazale še vedno izvrstnih 18 odstotkov rasti dobička, in to ob rasti prihodkov v višini 7 odstotkov. Že res, da je to manj, kot je znašala rast v prvi polovici leta, ampak iluzorno je pričakovati tako visoke stopnje rasti na dolgi rok.

Za letošnje leto se, upoštevajoč rasti dobičkov, pričakuje, da bo kazalnik PE, ki pove, koliko evrov so vlagatelji na trgu pripravljeni plačati za vsak evro dobička, za indeks S&P 500 znašal 17, kar je le malo nad dolgoletnim povprečjem. V trenutni situaciji se delnice ne zdijo drage, tako da je na mestu priporočilo Credit Suisse, ki ne priporoča prodaj, ampak postopne nakupe. Večji prilivi v ameriške sklade v zadnjem tednu že gredo v tej smeri.

Avtor: Radivoj Pregelj, Triglav Skladi d.o.o.

DNEVNIK, 27. 10. 2018, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS junij 2020

Preberite poročilo