Pet 1 Aug 2014

ZDA še naprej v dobri kondiciji

Vlagatelji na svetovnih kapitalskih trgih so ta teden najbolj nestrpno pričakovali sredino objavo o kondiciji ameriškega gospodarstva. Obseg bruto družbenega proizvoda največje svetovne ekonomije se je v drugem četrtletju 2014 zvišal za 4 %. To je precej bolje od pričakovanj, saj je mediana pričakovanj analitikov, objavljenih na Bloombergu, znašala 3 %. S tem se je rast tudi izenačila s povprečno rastjo v drugi polovici lanskega leta, ki je bila najvišja v zadnjem desetletju. Hkrati je Ministrstvo za trgovino, ki zbira in posreduje podatke o ameriški gospodarski aktivnosti, nekoliko popravilo podatke preteklega tromesečja, ko se je obseg družbenega proizvoda nepričakovano znižal za 2,1 %.

K rasti v zadnjem četrtletju so največ prispevali domača potrošnja (1,69 odstotka), rast obsega zalog (1,66 odstotka) ter izvoz (1,23 odstotka). Rast domače potrošnje temelji na povečani prodaji avtomobilov ter gospodinjskih aparatov, katerih prodaja se je povečala najbolj v zadnjih petih letih. Obseg potrošnje, ki sicer zajema okoli 70 % celotnega družbenega proizvoda, se je na četrtletni rasti povečala za 2,5 %, izvoz pa za kar 9,5 %. Kljub vsemu rast izvoza ni v celoti izničila negativnih učinkov uvoza, saj je njegova rast znašala kar 11,7 %, s čimer je k rasti družbenega proizvoda negativno prispevala v višini 1,85 odstotka. Visoko rast beležijo tudi ostale kategorije, tako se je denimo obseg naložb gospodinjstev povečal za 7,5%, obseg naložb gospodarstva pa za sedem odstotkov.

Tudi pričakovanja za prihodnjo gospodarsko rast ostajajo pozitivna, predvsem zaradi dobrih novic s trga delovne sile ter optimizma v podjetniškem sektorju. Obseg nezaposlenih se še naprej znižuje, pretekli mesec pa se podjetja zaposlila novih 218.000 delavcev. Pričakovanja analitikov so bila res nekoliko višja, predvsem zaradi rasti zaposlitev v juniju, ki je bila najvišja od novembra leta 2012. Tudi dosedanje objave poslovnih rezultatov podjetij so dobre, saj tako po ustvarjenem dobičku kot tudi po prodaji presegajo napovedi analitikov. Podatki o robustnem stanju ameriškega gospodarstva so bili tudi ustrezna podlaga za odločitev ameriške centralne banke, da se drži napovedanega postopnega prenehanja kvantitativnega sproščanja, s čimer je obseg mesečnih nakupov vrednostnih papirjev znižala še za 10 milijard dolarjev na skupnih 25 milijard. V takšnem tempu zniževanja ukrepov pa lahko v prihodnjih mesecih utemeljeno pričakujemo, da ukrepov v tej obliki ne bo več.

Avtor: Gašper Dovč, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 28, 1.8. 2014, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več