Čet 17 Okt 2013

ZDA se lahko spet zadolžujejo

V Združenih državah Amerike so demokrati in republikanci uro in petdeset minut pred piskom sirene, ki bi oznanila trenutek nesposobnosti odplačevanja dolgov najpomembnejšega svetovnega gospodarstva, vendarle dosegli dogovor in uspeli ponovno zagnati tekoče in normalno delovanje vseh javnih služb. Še pomembnejše, Združene države Amerike se lahko zopet zadolžujejo, kar od njih zahteva vztrajen in občuten proračunski primanjkljaj.

V mesecu oktobru smo bili tako ponovno priča političnemu boju, ki je spominjal na poletje leta 2011. Tudi takrat se je odločitev o povišanju zgornje dovoljene meje zadolževanja – ta se v Združenih državah Amerike izraža v absolutni številki v ameriških dolarjih in ne kot smo navajeni v Evropi v deležu bruto domačega proizvoda – sprejela v zadnjih dneh pred možnim razglasom bankrota. Neverjetna lahkomiselnost političnih igralcev je imela zgodovinske posledice, saj je ena od treh največjih bonitetnih agencij Standard & Poor's prvič in zaenkrat edinkrat znižala bonitetno oceno ameriškim državnim obveznicam. Še pomembnejše, v podzavest številnih vlagateljev se je naselil dvom o resnični trdnosti ameriškega dolarja kot glavne svetovne valute ter o varnosti ameriških državnih obveznic in menic kot prvovrstnega vrednostnega papirja, ki imajo v svetovnem finančnem sistemu mnogo pomembnejšo vlogo kot bi sodil nepoučeni opazovalec.

Še ostrejša igra obeh strank se je odvijala v preteklem mesecu in še teden dni nazaj so bile sprte strani daleč na svojih bregovih. Nepopustljivost predsednika Baracka Obame in njegovih demokratov je predvsem na račun razkola v vrstah republikancev sicer prinesla nekaj dobrodošlih kratkoročnih političnih točk, vendar je hkrati svetovni finančni svet znova pripeljala na rob sistemske krize. Sodeč po gibanju vrednostnih papirjev so bili vlagatelji tokrat prepričani, da bo do dogovora na koncu prišlo, vendar lahko vseeno upamo, da se politične igre v dobrih treh mesecih, ko se izteče trenuten dogovor, ne ponovijo.

Gibanje delniškega indeksa S&P 1200 Global:

Vir: Bloomberg

Avtor: mag. Rok Bertoncelj, CFA, pomočnik direktorja sektorja upravljanja premoženja, Triglav Skladi d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič