Čet 14 Jul 2011

ZDA lovijo zadnji vlak

Ob poplavi informacij, ki spremljajo evropsko nadaljevanko o dolžniških aferah z Irsko, Grčijo, Portugalsko, Španijo in Italijo v glavnih vlogah, so Združene države Amerike prevzele vlogo stranskega igralca. Kar malce neupravičeno, saj kljub vsemu predstavljajo ne le največje gospodarstvo na svetu pač pa tudi daleč najpomembnejšega igralca na praktično vseh segmentih kapitalskih trgov. Zato je njihov ekonomski in finančni položaj ključnega pomena tudi za preostale regije sveta, kar se je nazadnje jasno pokazalo ob nastopu zadnje ekonomske krize kljub priljubljenemu mnenju, da so predvsem države regije rastočih trgov sposobne ob morebitnih težavah prevzeti svetovno gospodarsko štafeto in tako nadomestiti osivelo glavno zvezdo s svežimi gospodarskimi obrazi.

Vendar se Združene države Amerike ne predajajo kar tako in se v slogu neuničljivega Clinta Eastwooda znova vračajo v soj žarometov. Četudi napovedniki tečejo že od 16. maja, je najbolj napet trenutek tokratne epizode predviden za 2. avgust, ko se izteče zakonski rok za povečanje dovoljenega zadolževanja države preko 14.294.000.000.000 ameriških dolarjev. Od sredine maja namreč ameriško finančno ministrstvo zgolj z računovodskimi prijemi vzdržuje 25-milijonsko razliko do uzakonjene meje. Člani kongresa pod vodstvom Obamovega podpredsednika Bidna sicer že mesece mrzlično iščejo kompromis, s katerim bi uspeli pravočasno zagotoviti operativno funkcionalnost ameriške vlade. Kopja se lomijo predvsem na področju davčne politike, medtem ko so republikanci in demokrati bistveno bolj usklajeni kar se tiče omejevanja proračunskih izdatkov. Po mnenju analitikov Bank of America Merrill Lynch bi morala biti rešitev dogovorjena vsaj do 22. julija, kar pomeni, da je časa za usklajevanje le še teden dni.

Cincanje kongresnikov se odraža tudi na kapitalskih trgih, saj se ne glede na stanje v Evropi valutni križ evro-dolar še vedno drži nad 1,40. Dolgoročno pa bo bolj zanimiv odziv kreditnih agencij, ki pozorno spremljajo dogajanje v Bidnovi skupini in premišljujejo ali se nam obeta ponovitev dogodkov iz aprila in maja leta 1979, ko so Združene države Amerike zaradi tehničnih težav pri obdelavi podatkov zamudile z izplačili kuponov in glavnic nekaterih izdanih obveznic.

Avtor: mag. Rok Bertoncelj, CFA, upravljavec investicijskega sklada I

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt