Pet 14 Mar 2014

Zadržani, a optimisti

Rezultati zadnje ankete med upravljavci premoženja, ki skupno upravljajo 591 milijard dolarjev sredstev in jo mesečno izvaja BofA Merrill Lynch, kažejo na to, da ti večinoma ohranjajo optimističen pogled na prihodnost svetovnega gospodarstva in kapitalske trge. Trenutno so sicer nekoliko zadržani, kar je glede na visoke rasti na delniških trgih v zadnjih mesecih povsem razumljivo. Delež gotovine v portfeljih, ki jih upravljajo, se je tako februarja nekoliko povečal in dosegel najvišjo raven od julija 2012, pri čemer pa so ohranili povečan delež globalnih delniških naložb. Znotraj delniških naložb so upravljavci še nekoliko zmanjšali izpostavljenost do delniških trgov rastočih držav, ki v zadnjih letih močno zaostajajo za razvitimi, zato je poduteženost toliko bolj razumljiva. Povsem drugače pa je z naložbami v finančni sektor, saj upravljavci z naduteženostjo tega sektorja očitno verjamejo, da bo ta tudi v prihodnje še naprej prinašal solidne donose. Nadalje rezultati ankete kažejo, da so upravljavci še vedno optimistični za globalno gospodarsko rast. Pričakovanja glede na pretekle rezultate so se sicer malenkost zmanjšala, kot glavni katalizator rasti pa pričakujejo povečanje kreditne aktivnosti bančnega sektorja držav G7 ter solidno rast Kitajske in Azije. V manjšem obsegu naštevajo še morebitne davčne reforme v ZDA in ohranitev stimulativnih ukrepov Feda na trenutnih ravneh.

Večinoma ocenjujejo, da je globalna ekonomija trenutno v fazi ekspanzije in da podjetja premalo investirajo v prihodnji razvoj. Na strani strahov in morebitnih težav za stabilnost finančnih trgov upravljavci kot glavni razlog navajajo tveganja, povezana z rastočimi trgi, visoko pa uvrščajo še tveganja, povezana z denarno politiko (obrestne mere, devizni tečaji), morebiten protekcionizem in geopolitična tveganja. Na vprašanje, kaj bi lahko povzročilo »izredne razmere« po kapitalskih trgih je večina na prvo mesto postavila ohlajanje gospodarske rasti na Kitajskem in s tem povezan zlom trga surovin. Na drugo mesto so uvrstili morebitne geopolitične krize, kar je glede na zadnje dogajanje v Ukrajini razumljivo, na tretje mesto pa dolžniško krizo v EU.

Avtor: Jernej Kozlevčar, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 28, 14. 3. 2014, rubrika: Borzni komentar

 

 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt