Pet 2 Dec 2011

Začetek nakupne sezone tudi na borzah?

Teden dni nazaj so trgovine v ZDA odprle svoja vrata na tradicionalni »črni petek«, ki za trgovce označuje najlepši del leta.  Takrat se zaradi masovnih nakupov potrošnikov ali bolje rečeno božične nakupovalne mrzlice njihov poslovni rezultat iz rdeče barve počasi spreminja v črno. Da niso prikrajšani niti spletni trgovci, imajo po »črnem petku« pripravljen za kupce preko interneta »spletni ponedeljek«, ki je debitiral 28. novembra 2005. V letošnjem letu je prodaja na praznik spletnih prodajalcev presegla lansko za 22 odstotkov in znašala kar 1,251 milijarde ameriških dolarjev, torej še en indikator več, ki nakazuje na prihodnje trende prodajnih kanalov.

Da je vse v znamenju nakupov so tako poskrbele še svetovne borze, ki so po nekajtedenskem padanju borznih tečajev in splošnemu pesimizmu le ugledale boljše dni. Najprej smo v ponedeljek videli manjši odboj, pravi skok pa v sredo, ko so glavni indeksi pridobili okoli 5 odstotkov. Najprej je za jutranji optimizem poskrbela kitajska ljudska banka z znižanjem zahtevane stopnje obveznih rezerv (za 50 bazičnih točk) za banke, in sicer prvič po letu 2008. Še večji optimizem tekom dneva je bil posledica predvsem skupnega nastopa šestih centralnih bank, ki so pokazale odločnost in pripravljenost na potrebne ukrepe v primeru krize, kakršni smo priča. Znižana premija za dolarsko zadolževanje bank pri centralnih bankah za 50 bazičnih točk in omogočanje dolarske likvidnosti so praktično vse obarvali v zeleno. Delniški trgi so poskočili, ravno tako surovine in žlahtne kovine, zaupanje se je vrnilo v evropske obveznice. Tolikokrat omenjene obveznice Italije, Španije in Francije so do trenutka pisanja pridobile na vrednosti, zahtevani donosi pa znašajo za italijansko 6,63, špansko 5,65 in francosko 3,15 odstotka (vse 10-letne), torej opazno nižje kot pretekli teden.

Optimizem je tako kot že večkrat v preteklosti preskočil stavbo na Slovenski 56, kjer večina delnic skladno s poslovnimi rezultati izgublja na vrednosti. Ponoven zaplet pri prodaji Mercatorja nadaljuje dvome, svojevrsten paradoks, vreden razmisleka vodstva borze, pa predstavlja trenutna struktura indeksa SBITOP. Trenutna utež Mercatorja v indeksu tako znaša kar 37,55 odstotka, kar glede na trenutne tržne kapitalizacije, prilagojene za »free float« ostalih borznih družb,  po oceni avtorja članka znaša preveč.

Avtor: Jernej Kozlevčar, upravljavec investicijskega sklada I, Triglav Skladi, d.o.o

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt