Sob 5 Mar 2016

Začetek leta na delniških trgih

Čeprav sta od začetka letošnjega leta minila samo dva meseca, je bilo obdobje zagotovo vse prej kot nezanimivo in dolgočasno za vlagatelje. Če pogledamo samo številke, ki odražajo donosnosti najpomembnejših delniških trgov, težko rečemo, da je stanje problematično. Merjeno v evrih so ameriške delnice letos padle za 3,8 odstotka, japonske za 6 odstotkov, evropske za 7,1 odstotka, delnice podjetij iz razvijajočih se držav pa samo za 2,7 odstotka. A treba se je zavedati, da so za nami trije tedni rasti, pred tem pa so bile vrednosti indeksov precej nižje:  merjeno v evrih so ameriške delnice od najnižje točke v letošnjem letu zrasle za 12,8 odstotka, japonske za 17,1, evropske za 11,9, delnice podjetij iz razvijajočih se držav pa za 13 odstotkov. Priča smo torej visoki volatilnosti na globalnih delniških trgih, ki je trenutno na ravneh, ki smo jih v zadnjih šestih letih videli le trikrat.

Rezultati različnih strategij investiranja potrjujejo, da so vlagatelji nadpovprečno zaskrbljeni. Letos so delnice, za katere je značilna nizka volatilnost, dosegle najvišje donosnosti v ZDA in na Japonskem, na razvijajočih se trgih je bila to druga najdonosnejša strategija (za strategijo investiranja v delnice podjetij z nizkimi vrednotenji), v Evropi pa tretja najdonosnejša strategija (za strategijo investiranja v delnice podjetij z visokim ROE in nizko zadolženostjo ter za strategijo investiranja v delnice, ki so v zadnjih šestih in dvanajstih mesecih pred tem dosegle najvišjo rast). Podobna slika je razvidna iz donosnosti posameznih sektorjev. Najvišjo rast v letošnjem letu je dosegel sektor telekomunikacijske storitve, drugo največjo pa sektor javna oskrba. Oba sektorja veljata za defenzivna.

Ali rast delniških trgov v zadnjih treh tednih signalizira večji optimizem vlagateljev, še ni jasno. Indeks pozitivnega sentimenta individualnih vlagateljev raste že od 11. februarja, rast vrednosti pa sta v februarju zabeležila tudi indeksa zaupanja institucionalnih vlagateljev v ZDA in Aziji, medtem ko je v  Evropi situacija obratna: zaupanje institucionalnih vlagateljev se je v februarju poslabšalo.

 

Avtor: Alexandr Gutirea, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 32, 5. 3. 2016, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi