Pon 26 Okt 2020

Za Teslo je prihodnost tu – in zdaj

Čista energija je področje, na katerem je inovativno podjetje pravočasno lansiralo obetavne produkte.

Delnica podjetja Tesla je ena najbolj vročih tem letošnjega leta in kljub jesenskim temperaturam stopnjuje vročino. Številke letošnjega leta so impozantne tako glede donosa kot rasti poslovanja. Od začetka leta se je vrednost delnice zvišala za 378 odstotkov, vrednoteno v evrih. Od sredine marca, ko se je začela »koronarecesija«, je njena vrednost zrasla celo za 435 odstotkov.

Minuli teden je podjetje objavilo poslovanje za tretje četrtletje. Tudi tokrat ni razočaralo – nasprotno, spet je preseglo pričakovanja analitikov, tako po prihodkih kot po dobičku na delnico. Pomembna postavka je bila tudi visoka vrednost prostega denarnega toka. Prihodki so četrtletno zrasli za 39 odstotkov, dobiček na delnico pa za 63 odstotkov.

Letošnji cilj, prodati 500.000 avtomobilov, ostaja nespremenjen in dosegljiv. Precej pomembnejši od trenutnih številk pa je potencial podjetja Tesla na področjih, na katerih deluje.

Kaj dela to podjetje v očeh investitorjev tako superiorno? Nesporno je v ospredju karizmatični vodja, za katerega se zdi, in to tudi dokazuje, da premika meje in spreminja svet. Svet bo čez deset let bistveno drugačen, tudi zaradi produktov podjetja Tesla.

Vodilni pri električnih vozilih

Podjetje je sinonim za električna vozila. Ima daleč največji tržni delež ter vsaj po moji oceni oblikovno zelo všečno paleto osebnih avtomobilov. K tej paleti dodaja futuristični »cyber truck« in zelo lepo oblikovan polpriklopnik, ki bosta luč sveta zagledala predvidoma leta 2022.

Za lažjo predstavo je pomembno predstaviti nekaj podatkov s trga električnih avtomobilov. Lani so jih prodali približno dva milijona, kar je bilo 38 odstotkov več kot leta 2018. Na svetu je na leto skupaj prodanih okoli 80 milijonov osebnih vozil, tako da je tržni delež električnih vozil zgolj 2,5 odstotka. Po nekaterih (bolj črnogledih) napovedih naj bi do leta 2024 prodali najmanj 6,5 milijona električnih vozil, kar pomeni več kot trikrat več kot lani!

Da o letu 2030 ali celo desetletju pozneje ne govorimo, saj naj bi električna vozila takrat že prevladovala.

Kakor koli pogledamo, podatki kažejo na izjemen potencial rasti v prihodnjih letih. Podjetje Tesla svojega dominantnega položaja prav gotovo ne bo izpustilo iz rok. Proizvodnja avtomobilov je le en del dejavnosti podjetja, ki je, kot rečeno trenutno najbolj prepoznaven. Vendar Tesla svoje priložnosti zelo uspešno uresničuje tudi v drugih segmentih prihodnosti.

Shranjevanje sončne energije

Je pomemben igralec tudi na področju sončne energije in shranjevanja energije (sončne strehe, sončni paneli, baterije, polnilnice in podobno). Po napovedih naj bi se v ZDA zmogljivosti obnovljivih virov energije povečevale vse desetletje; tako Bloomberg napoveduje, da bodo ZDA dodale 10 GW zmogljivosti samo letos, medtem ko naj bi leta 2025 zmogljivosti tam dosegle že 200 GW. Tesla je s svojimi produkti pozicioniran tako, da bo tudi ta val rasti zajel s polno mero. Tudi na področju solarnih streh in panelov gre podjetju bolje, kot so načrtovali, saj so cilj proizvesti tisoč streh na teden za letos dosegli že marca. V razvoju in/ali implementaciji je še veliko proizvodov. Vsem proizvodom je skupna točka izjemna inovativnost ter neslutena možnost rasti.

Podjetje Tesla deluje na področju čiste energije. Področje, ki ga je tlakovala politika, zavedajoč se, da se trend onesnaževanja okolja v preteklih letih s škodljivimi izpusti ne sme nadaljevati. Tesla je trend »zavohal« pravočasno, uspešno lansiral ključne inovativne produkte, zato ima pred sabo zelo obetavno prihodnost, tako za investitorje, potrošnike in seveda okolje. Široka paleta produktov za dom (avto, sončna streha, polnilnica, shranjevanje energije in možnost oddaje v omrežje) bo čez čas povečevala tudi lojalnost kupcev do prepoznavne blagovne znamke.

Avtor: Slavko Rogan, upravljavec investicijskih skladov

 

 

OBJAVLJENO V: Delo, rubrika: Vroča delnica, 24. 10. 2020

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič