Sob 13 Jun 2015

Za nami je razburljiv teden

Mediji doma in po svetu se za pretekli teden nikakor ne morejo pritoževati, da ni postregel z veliko zanimivimi dogodki po svetovnih finančnih trgih. Spremljali smo lahko stopnjevanje grške (tragi)komedije, ki je do trenutka pisanja besedila ponovno ostala brez novega epiloga. Glavni svetovni delniški indeksi so tako teden ob povečani volatilnosti sicer končali brez večjih sprememb, podobno pa lahko ugotovimo tudi za obvezniške trge. Nemška 10-letna obveznica je v sredo in četrtek prvič od septembra lani dalje presegla odstotni letni donos do dospetja, v petek pa se je le umirila na okoli 0,84 odstotka, kar je seveda še vedno bistveno več kot rekordno nizki in komaj pozitivni aprilski donosi do dospetja. Korekcija, ki smo ji priča na obvezniških trgih v zadnjih tednih, je vplivala tudi na slovenske državne obveznice, njihov letni donos do dospetja se je tako v zadnjih mesecih močno povečal in znaša 2,2 odstotka, kar je primerljivo vrednostim iz konca lanskega leta.

Živahno dogajanje pa smo videli tudi v Ljubljani, predvsem v povezavi s prodajo Telekoma, nekateri mediji so ga poimenovali kar z imenom igre, v kateri prednjačijo predvsem Kitajci. Tokratna namiznoteniška igra se je v nadaljevanju tedna spremenila v »laufarja« s tremi igralci, nič kaj pozitivno pa ni vplivala na domači borzni indeks SBITOP. Ta je v preteklih mesecih in pripravah na poletno sezono sicer kazal znake dobre kondicijske pripravljenosti vse do sredine aprila, nato pa hitro sklenil svoje pohodniške priprave s spustom v nižino, nekaj sicer tudi na račun izplačanih dividend. Vedno bolj žalostna postaja tudi sestava domačega indeksa s sedmimi člani in le malo morebitnimi novimi kandidati za vključitev na vidiku. V tujini spremljamo redne spremembe indeksov, kjer se vključujejo nova in nova, praviloma uspešna podjetja, pri nas pa na žalost kvečjemu ugotavljamo, da so bili časi SBI20 presežek domačega trga kapitala z vidika števila in zastopanosti različnih izdajateljev. Prav posebno gibanje cene delnice brez srčnega utripa pa v zadnjih sedmih tednih kaže delnica novomeške Krke, ki se je ustalila pri 68 evrih in močno spominja na režijski prvenec Joela Schumacherja Flatliners z Julio Roberts v glavni vlogi.   

 

Avtor: Jernej Kozlevčar, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 10, 13. 6. 2015, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič