Pon 14 Aug 2017

Z zaupanjem v evropsko gospodarstvo raste tudi evro

Potem ko je konec lanskega leta evro dosegel najnižjo vrednost v zadnjih nekaj letih in je že kazalo, da bo evro končal pod pariteto in bo vreden manj kot ameriški dolar, se je zgodil obrat.

Vrednost valut reagira na precej dejavnikov, vendar je med najpomembnejšimi razmerje med obrestnimi merami v posameznih državah. Kapitalski tokovi so običajno močnejši od trgovinskih, kapital pa se seli tja, kjer ob podobnem tveganju pričakuje višje obrestne mere. Pred leti, ko je ameriška centralna banka objavila, da bo končala s programom kvantitativnega popuščanja, je s tem spodbudila trend rasti ameriškega dolarja proti evru. Tako je v letu 2014 evro skoraj dosegel vrednost 1,40 dolarja (najvišja vrednost v letu 2014 je bila po podatkih Bloomberga 1,3934 USD), potem pa so pričakovanja ameriške centralne banke, da bo rast denarja v obtoku manjša, povzročila padec vrednosti evra, ki je dosegel dno 20. decembra lani pri vrednosti 1,0388 dolarja, kar je bila tudi najnižja vrednost evra glede na ameriški dolar v zadnjih več kot trinajstih letih.   

Tukaj se zgodba spet obrne. Ameriška centralna banka trenutno ni več pripravljena dvigovati obrestne mere, vsaj ne tako hitro, kot pričakujejo nekateri investitorji. Po drugi strani se pričakujejo  spremembe tudi v območju evra. Pričakovanja gredo v smeri, da bo evropska centralna banka kmalu začela podoben proces, kot ga je pred leti ameriška, in ne bo več tiskala denarja s tako hitrostjo. V nekaj letih bi utegnili slediti tudi dvigi obrestnih mer. Že sama pričakovanja, ne glede na to, koliko so realna, lahko sama od sebe povzročijo spremembo vrednosti valute.

Približno od aprila vrednost evra precej raste. Proti ameriškemu dolarju se trenutno giblje okoli 1,17 evra za  dolar, najvišja vrednost letos pa je dosegel 3. avgusta, in sicer 1,1870 dolarja.

Seveda kapitalski tokovi niso edini, ki oblikujejo vrednosti posameznih valut glede na ostale. Precej je povezano tudi s percepcijo tveganja. V preteklih letih je bila Evropa v očeh investitorjev bolj tvegana kot ZDA. Najprej se je zgodila dolžniška kriza, potem brexit, begunski val in volitve, ki bi lahko destabilizirale nekatere od večjih držav evrskega območja. Trenutno se zdi, da so tveganja relativno manjša,  čeprav še vedno obstajajo. Večja tveganja naj bi bila trenutno povezna z ZDA, predvsem v zvezi s Severno Korejo.

Končno, investitorje zanimajo pričakovanja glede prihodnje gospodarske rasti. Medtem, ko je ameriško gospodarstvo v preteklih letih raslo, smo bili v evro coni priča bolj ali manj stagnaciji. Zdaj so investitorji mnenja, da ameriško gospodarstvo ne bo raslo bistveno hitreje, kot je raslo doslej, medtem ko se v evro območju  kažejo znaki oživljanja. Če bi v območju evra spet prišli na pot gospodarske rasti, bi se kapitalski tokovi verjetno obrnili iz ZDA proti evru, in s časoma bi bila evropska centralna banka v resni dilemi glede vprašanja, ali zvišati obrestno mero ali ne. 

Graf: Evro v dolarjih

Avtor: Matjaž Dlesk, Triglav Skladi

DELO: STR. 22, 31. 7. 2017, RUBRIKA: SVETOVNI TRG

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt