Pon 10 Jan 2011

Z optimizmom v novo leto

Vzpodbudne novice in optimizem so še vedno prisotni na kapitalskih trgih, kar dokazuje glavni ameriški indeks S&P 500, ki je prvi teden v novem letu dosegel nov dvoletni vrh. Najbolj razveseljiva novica prihaja s trga dela, kjer je bil objavljen podatek, da so zaposlitve v ameriškem privatnem sektorju decembra dosegle nov rekord, saj so zaposlovalci ustvarili neverjetnih 297 tisoč delovnih mest, kar je trikrat toliko, kot so v povprečju pričakovali analitki. Kot kaže se razmere na trgu dela izboljšujejo, kar je zelo dober znak za ameriško gospodarstvo in eden glavnih argumentov, da prvi mož Fed-a konča politiko kvantitativnega sproščanja. Dodaten optimizem na trge je prinesla objava indeksa ameriških storitev, ki je decembra dosegel 57,1 točke, kar je največ od leta 2006.

Zaradi optimizma na borzah, ki je podprt z ekonomskimi kazalci, ki kažejo na okrevanje predvsem ameriškega gospodarstva, se nakupno razpoloženje vlagateljev odraža na azijskih borzah, kjer je največ zanimanja za delnice izvoznih podjetij. Nekoliko bolj zadržani ostajajo investitorji do kitajskih delnic, kjer se pojavljajo špekulacije, da bo kitajska centralna banka še bolj ostro nastopila v boju proti inflaciji, ki se na kitajskem stopnjuje. In ravno boj proti inflaciji je glavni krivec, ki bo oviral kitajske delnice pri njihovi rasti tečajev na borzah. Če pogledamo donosnost v lanskem letu, so bile prav kitajske delnice ene najslabših po donosnosti izmed največjih globalnih delniških trgov. Sicer pa analitiki napovedujejo rast kitajskih delnic v letošnjem letu, saj pravijo, da so nekatere delnice zelo poceni, bo pa veliko odvisno od inflacije. Trenutno se z delnicami v Shanghai-ju trguje po 13,5 kratniku pričakovanega dobička, kar je isto kot z delnicami v glavnem ameriškem indeksu S&P 500, medtem ko se z delnicami v indeksu Stoxx Europe 600 v povprečju trguje po 11,1 kratniku pričakovanega dobička. Kazalniki kažejo, da so evropske delnice najcenejše, vendar je potrebno v zakup vzeti javnofinančne primanjkljaje in težave nekaterih evropskih držav, ki so znižale vrednost delnic na borzah, saj so vlagatelji umaknili svoje naložbe iz rizičnih držav oz. so se teh držav zaradi velikega tveganja pri investiranju izogibali. Napovedi borznih akterjev glede donosnosti delnic za leto, ki je pred nami, so obetajoče, saj se v splošnem zaradi okrevanja svetovnega gospodarstva pričakuje rast dobičkov podjetij in posledično tečajev delnic na borzi, po dolgem času pa so vzpodbudne napovedi tudi glede donosnosti japonskih podjetij, predvsem tistih, ki so izvozno usmerjena.

Avtor: mag. Mitja Baša, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič