Pet 6 Apr 2007

Z optimizmom naprej

Delnice so se iz najnižjih nivojev, ki so jih dosegle po veliki korekciji, ki se je zgodila pred mesecem dni, povzpele na nivoje pred padcem tečajev. Trg je optimističen, še posebej po objavi izredno ugodnega podatka iz ameriškega trga nepremičnin, ki velja za eno največjih šibkosti ameriškega gospodarstva. Dodaten razlog za rast tečajev na borzah daje podatek o prevzemnih in združitvenih aktivnostih. V letošnjem prvem kvartalu je znašala vrednost prevzemov v ZDA 641 milijard dolarjev, v enakem obdobju lani pa 442 milijard dolarjev, pri čemer je potrebno poudariti, da je bilo leto 2006 po vrednosti prevzemov rekordno. Podobno je stanje v Evropi. Letos je bilo opravljenih že za 488 milijard dolarjev prevzemnih aktivnosti, v celotnem lanskem letu, ki je bilo rekordno pa 1.400 milijard dolarjev. Vse torej kaže na nove rekordne vrednosti, hkrati pa je jasno, da je na kapitalskem trgu prisotnega še ogromno denarja, ter da se bodo prevzemne aktivnosti nadaljevale in posledično potiskale tečaje delnic navzgor, pot navzdol pa je zaradi teh aktivnosti omejena. Malo slabše se godi na azijskem trgu, potem ko so v poročilu iz japonske centralne popravili navzdol napovedi makroekonomskih podatkov, hkrati pa je indijska centralna banka nepričakovano zvišala ključno obrestno mero za zadolževanje. Izmed azijskih podjetij so na vrednosti pridobila izvozno usmerjena podjetja zaradi optimizma na ameriških in evropskih borzah.

Potem ko jih je večina že bila mnenja, da smo od ljubljanske borze že več ali manj videli vse, nas tečaji na borzi iz dneva v dan bolj presenečajo, glavni slovenski borzni indeks pa je že prebil mejo 8.000 točk. Dražile so se več praktično vse delnice, glavne zvezde pa so bile delnice Intereurope, Luke Koper in Istrabenza. V borznih krogih so se pojavile špekulacije o morebitnem prevzemu Intereurope, ki jo je država že pred časom uvrstila na seznam za prodajo, se je vnel boj za vsako delnico. Tečaj se je tako v zadnjem tednu povečal za več kot 40 odstotkov. Rast Luke Koper je bila povezana z lastništvom v Intereuropi, saj je lastnica 25 odstotkov, delnica pa je zrasla čez 80 evrov. Eden od razlogov za rast cene Istrabenza pa je povezan s predvideno prodajo 28,2 odstotnega deleža, ki naj bi ga država prodala do konca leta in posledično morebitnem prevzemu družbe. Do pred časom največja zvezda ljubljanske borze, novomeški farmacevt Krka, je že kar nekaj časa pozabljena, zato si lahko ob dobrih poslovnih rezultatih ponovno obetamo sijočih dni, podobno lahko razmišljamo tudi za ostala »pozabljena« podjetja.

Avtor: Mitja Baša, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi