Pet 23 Jan 2015

Z dvema besedama: Super Mario

Ben Bernanke je v preteklosti s svojimi potezami počasi, a vztrajno gradil in potrdil vzdevek »helikopter Ben«, najbolj ilustrativna pa je bila gotova slika oziroma karikatura, na kateri z eno roko pilotira jekleno ptico, z drugo pa ekonomijo pod seboj obmetava z dolarskimi bankovci. Ameriško gospodarstvo je tudi po zaslugi stimulativnih ukrepov glede na posamezne makroekonomske kazalnike danes v odlični kondiciji in se je praktično vrnilo na pota stare slave. To potrjujejo tudi zadnji podatki iz trga dela in nepremičnin. Bernanke je s svojimi potezami zagotovo delno začrtal izhodišče za glavni dogodek včerajšnjega dne, in sicer odločitev Evropske centralne banke, da bo od marca dalje odkupovala državne obveznice v višini 60 milijard mesečno, najmanj do konca septembra 2016.

Ukrep naj bi enkrat za vselej oživil evropsko gospodarstvo, končno pa bi morali popustiti tudi trdoživi deflacijski pritiski. Draghi, 67-letnik iz večnega mesta, je tako povlekel dolgo pričakovano potezo. Glede na Bernankeja je sicer zamujal celih šest let, poleg tega pa je FED svoj program odkupa končal že pred tremi meseci. Skrbna včerajšnja poteza je tako še bolj utrdila vzdevek »Super Mario«; tokrat sicer ni imel ob strani brata Luigija ali drugih pomočnikov, izbral pa je posebno moč v boju proti splošni krizi. Igralci Nintendove konzole oziroma glede na tematiko bolje rečeno investitorji so bili včeraj nad takšno potezo praviloma navdušeni. Delniški trgi so pridobili vrednost, še posebej evropski, splošnemu optimizmu pa so sledile tudi ostale svetovne borze. Evro je pričakovano močno popustil in do trenutka pisanja tega besedila v primerjavi z dolarjem depreciiral za dva odstotka na dnevni ravni, s polnim leskom pa je ponovno zasijalo tudi zlato, ki je doseglo ceno 1300 dolarjev za unčo.

Pričakovan razplet smo videli tudi pri donosu obveznic držav območja evra do dospetja, ki je še nekoliko padel. Nemška desetletna tako letno prinaša še osem bazičnih točk manj kot v sredo (na letni ravni 0,44 odstotka), zadovoljni pa smo lahko tudi z domačimi državnimi obveznicami, ki letno do dospetja prinašajo samo še 1,57 odstotka (15 bazičnih točk manj). Da smo res priča izjemnim razmeram, potrjuje tudi podatek, da je bil evro v primerjavi z dolarjem nazadnje tako malo vreden leta 2003, ko smo svoje novce še preštevali v skorajšnjem soimenjaku dolarja – tolarju.

Avtor: Jernej Kozlevčar, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 9, 23. 1. 2015, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt