FED
Pon 1 Jun 2020

Webinar: Napovedovanje in ravnanje v času visoke negotovosti (Ameriška centralna banka, junij 2020)

Članek ni vabilo na video predstavitev, a junijska novinarska konferenca ameriške centralne banke (Fed) bo vsekakor vredna oznake v naslovu.

9. in 10. junija bo namreč naslednji sestanek guvernerjev Fed, ki je običajno namenjen predstavitvi ekonomskih obetov (napovedi rasti BDP, inflacije in stopnje brezposelnosti). 17 vrhunskih ameriških strokovnjakov bo ocenilo, kako se bodo v prihodnje razvijali gospodarstvo, cene dobrin in trg dela. Izrazito negotovost poganjajo statistike o rasti novih primerov okužb s Covid-19, testiranje ljudi, razvoj zdravil in cepiv ter vsakodnevna nova dognanja raziskovalcev epidemiologov. Vse to so dejavniki, ki jih sodobni ekonomski učbeniki ne poznajo. Izjemna je tokrat tudi pozornost javnosti, saj uradne številke v ZDA kažejo na močno recesijo: 4,8-odstotni padec BDP na letni ravni v prvem letošnjem četrtletju (kar bo v primerjavi s podatkom o drugem četrtletju videti celo odlično) ter 20 milijonov novih uradno brezposelnih oseb v aprilu, zaradi česar se je stopnja brezposelnosti povzpela na kar 14,7 odstotka. Možno sicer je, da napovedi zamaknejo, a poteza je manj verjetna glede na to, da so se jim zaradi burnega razmaha Covid-19 odpovedali že marca letos.

Fed bi lahko bile v pomoč napovedi, ki so jih že podale banke pa tudi Mednarodni denarni sklad, a kljub vsemu si guvernerji ne morejo privoščiti prevelike »blamaže«, ki bi nastopila, če bi morali čez mesec dni svoje napovedi popolno spremeniti (možnost, ki si jo banke lažje privoščijo). Od njihovih obetov je namreč odvisna usmeritev najpomembnejše monetarne politike na svetu. Zgrešene napovedi bi se neposredno odražale v neuspešnosti sprejetih ukrepov, kar bi lahko imelo usodne posledice ne zgolj za ZDA, temveč celotni globalni finančni sistem. Zaradi omenjenih težav pri napovedovanju in usodnosti posledic ravnanja Fed lahko pričakujemo, da bodo njihove napovedi med manj spodbudnimi. Ne izključujem možnosti, da bodo predstavili več možnih ekonomskih scenarijev, ki bodo odvisni od pričakovanj glede razvoja Covid-19. Vsekakor pa bodo poskrbeli, da bodo vrata za nove prihodnje nekonvencionalne ukrepe ostala odprta.

In ko smo že pri ukrepih, kaj jim pravzaprav še preostane? Resnici na ljubo je centralna banka že ogromno postorila in postavila »zaščitno mrežo« pod marsikateri segment naložb. Ustvarjalnosti centralne banke ni pametno podcenjevati, a kljub vsemu so običajni in do danes znani nekonvencionalni ukrepi precej na skrajnem delu možnega: ključna obrestna mera je na ravni nič odstotkov, program odkupovanja vrednostnih papirjev pa nima ne dospelosti ne limita obsega. Ukrepi, ki bi še lahko učinkovali, so večji pritisk na ameriški Kongres, da sprejme dodatne ukrepe, izrazitejše komuniciranje prihodnjega ravnanja (angl.: »forward guidance«), kar je pri tokratni negotovosti težje uresničiti, ne nazadnje pa tudi uveljavitev negativnih obrestnih mer. Realne možnosti za le-te konec letošnjega leta so 7. maja izražali tudi vlagatelji na terminskih trgih. Argumente za negativne obrestne mere je pred kratkim podal bivši guverner Fed Narayana Kocherlakota, ki guvernerje poziva, naj ne žrtvujejo zdravja gospodarstva za izognitev domnevnemu padcu dobičkonosnosti bank, ki naj bi ga povzročile negativne obrestne mere. Pri Fed so zadržani glede negativnih obrestnih mer, med razlogi pa so predvsem nejasnost glede zakonitosti takšnega ravnanja, negotovost vpliva na denarne sklade, ki v ZDA upravljajo 4.000 milijard ameriških dolarjev in bi lahko v primeru negativne donosnosti sprožili sistemska tveganja, ter neprepričljivi dokazi, da so negativne obrestne mere pomagale japonskemu in evropskemu gospodarstvu.

Medtem ko vlagatelji stavijo, da so v prihodnje tudi v ZDA možne negativne obrestne mere, v Fed za zdaj vztrajajo pri politiki ničelnih obrestnih mer. Svoje besede bi znali požreti, ko/če bo potrebna nova »presenetljiva« poteza, morda pa tudi zaradi treh bilijonov ameriških dolarjev obveznic, ki jih namerava ameriško finančno ministrstvo izdati v drugem letošnjem četrtletju, in ki bi lahko povzročili rast zahtevanih donosnosti ameriških državnih obveznic.

Avtor: mag. Gorazd Belavič, CFA, direktor sektorja za analize, Triglav Skladi

Objavljeno v: Svet Kapitala, 29. 5. 2020

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt