Pet 14 Aug 2009

Vse več znakov o okrevanju

Eden izmed pomembnejših dogodkov tega tedna je bilo dvodnevno zasedanje članov ameriške centralne banke, ki so v skupni izjavi zapisali, da se gospodarska slika od zadnjega zasedanja, ki je bilo junija, izboljšuje. FED je v skladu s pričakovanji pustil temeljno obrestno mero po kateri si banke med seboj čez noč posojajo denar nespremenjeno, ki tako ostaja med 0 in 0,25 odstotka. Ob tem so poudarili, da bodo izjemno nizke obrestne mere pustili na tej ravni za daljše obdobje. Prav tako namerava FED upočasniti stopnjo odkupovanja dolžniških vrednostnih papirjev ter pričakuje, da bo odkup planiranih obveznic v vrednosti 300 milijard dolarjev zaključil do konca oktobra, čeprav so jih sprva nameravali odkupiti do konca septembra. Ekonomisti so v Bloombergovi anketi povedali, da se je okrevanje po največji recesiji od leta 1930 začelo, potem ko so prijeli stimulativni fiskalni paketi ameriškega predsednika Baracka Obame. Menijo, da bo rast ameriškega gospodarstva v naslednjih štirih kvartalih znašala 2 odstotka ali celo več.

Sezona objav poslovnih rezultatov podjetij za drugi kvartal se počasi približuje koncu, saj je v glavnem ameriškem indeksu objavilo že 453 od 497 podjetij, kar je več kot 90 odstotkov. Objave so bile zelo dobre, saj so bili objavljeni dobički v povprečju za 11 odstotkov boljši od pričakovanj. Ta pozitivna presenečenja pa so se do neke mere že odrazila v tečajih delnic, saj se je indeks S&P 500 od svojega dvanajst letnega dna, ki ga je dosegel 9. marca, odbil že za 50 odstotkov ter se z njim trenutno trguje po 18,6 kratniku dobička, kar je največ po letu 2004.
Kljub temu glede na anketo Bloomberga profesionalni vlagatelji pričakujejo, da bodo delnice na glavnih svetovnih trgih v naslednjih šestih mesecih v povprečju pridobile na vrednosti.

Podobno kot v ZDA smo tudi v Evropi priča jasnim znakom, da se recesija bliža koncu. Tako se je industrijska proizvodnja v Evropi pretekli mesec zmanjšala za manj kot junija, indeks poslovnega zaupanja pa se je v največjem evropskem gospodarstvu zvišal že četrti mesec zapored. Da smo na poti iz recesije kaže podatek, da sta se nemški in francoski BDP v drugem četrtletju povišala za 0,3 odstotka. Ukrepi za oživitev gospodarstva so povečali povpraševanje po izvozu, po drugi strani pa vladne subvencije spodbujajo domačo potrošnjo. Kljub temu pa je v prihodnje potrebno biti previden, saj ostajajo še naprej prisotna nekatera tveganja, kot so na primer rastoča brezposelnost in morebitna inflacija, ki bodo dala svoj pečat pri hitrosti in intenzivnosti okrevanja gospodarstva.

Avtor: mag. Mitja Baša, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt