Sre 24 Okt 2007

Vse oči so uprte v zasedanje Zveznih rezerv

V zadnjih dneh in tednih, skupina analitikov v oddelku za makroekonomske in kvantitativne študije pri ameriških Zveznih rezervah preigrava različne scenarije o stanju ameriškega gospodarstva glede na posamezne odločitve, ki bi jih tam lahko sprejeli. Rezultati teh študij bodo imeli ključno vlogo pri sprejemu odločitve o višini ključne obrestne mere, na zasedanju 18 Septembra.

Bernanke (predsednik Zveznih rezerv) na splošno favorizira uporabo različnih modelov in simulacij, preden preide k odločitvam. Njegov pristop pa se razlikuje od predhodnika Alana Greenspana, ki se je zanašal bolj na lastno percepcijo razmer na trgu in bi verjetno v takšni situaciji znižal ključno obrestno mero že pred časom. Razlika v njunem načinu dela izhaja iz različnih pogledov na negotovost in upravljanje s tveganji. Greenspan je izhajal iz poslovnega sveta z pisarno na Wall Streetu, Bernanke pa je večino svoje kariere preživel v akademskih krogih in se zato bolj zanaša na statistične napovedi in finančno modeliranje. Kateri pristop je bil boljši bo pokazala šele zgodovina.

Velika večina analitikov meni, da bo FOMC (Zvezni odbor za odprti trg) znižal ključno obrestno mero naslednji teden iz 5,25 odstotka na 5 odstotkov. Trgovanje s terminskimi pogodbami pa nakazuje celo na 74 odstotno verjetnost, da bo obrestna mera nižja za pol odstotne točke. To bi bilo Bernankejevo prvo znižanje obrestne mere od nastopa svoje funkcije, v letošnjem letu pa bi po napovedih lahko sledila še dva dodatna znižanja. Pozivi k znižanju obrestne mere so se kopičili vse od začetka avgusta, ko se je zrušil trg drugorazrednih hipotekarnih posojil in posledično povišal stroške posojil podjetjem in potrošnikom. Pritiski so se še povečali, ko je poročilo v začetku septembra pokazalo, da prihaja do neto odpuščanja delavcev, kar se je zgodilo prvič v zadnjih štirih letih.

Kapitalski trgi so se že odzvali na pričakovano znižanje, saj so se delniški tečaji v zadnjih tednih nekoliko stabilizirali. Dolar se je v primerjavi z evrom močno pocenil zaradi pričakovanega zmanjšanja razlike v obrestnih merah med Ameriko in Evropo in dosegel najnižjo točko v zgodovini.

Visoka obrestna mera je začela resno ogrožati gospodarsko rast. Navidez je recept preprost: naj jo znižajo, pa bo vse v redu. Vendar pa je problematika precej večja, saj se zaradi nagle gospodarske rasti pri državah v razvoju (Kitajska, Indija, Rusija…) močno dražijo bazični materiali, energija in druge vhodne surovine, ki povzročajo visoko inflacijo, ne smemo pa pozabiti tudi na veliko luknjo v ameriškem proračunu. Poiskati bo potrebno neko srednjo pot, da se ohrani gospodarska stabilnost, kar pa v tem trenutku niti približno ni lahka naloga. Tako lahko Fed-u zaželimo le veliko sreče in upamo na najboljše.

Saso Ivanović, Direktor sektorja za upravljanje z investicijskimi skladi

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič