Čet 10 Sep 2009

Vse jasnejši znaki okrevanja

Ameriške Zvezne rezerve, z drugimi besedami ameriška centralna banka, desetkrat na leto objavijo tako imenovano poročilo beige book, v kateri so zbrani najbolj tekoči podatki o gospodarstvu. Poročilo temelji na analizi anket, ki jih uradniki centralne banke pridobijo od zaposlenih v različnih panogah v dvanajstih zveznih okrožij. Zadnje poročilo je bilo tako objavljeno v sredo in si ga je vredno pobližje pogledati, saj predstavlja najbolj aktualen pregled stanja v gospodarstvu.

Podatki kažejo razveseljivo sliko, saj so prav vsa razen okrožja St. Louis v mesecu juliju in avgustu zabeležila izboljšanje gospodarskih razmer. Najmočneje se razmere izboljšujejo v okrožju Dallas, medtem ko se v okrožjih Boston, Cleveland, Philadelphia, Richmond in San Francisco kažejo šibkejši znaki izboljšanja. V okrožjih Atlanta, Chicago, Kansas City, Minneapolis in New York je gospodarstvo stabilno oziroma se kažejo znaki umirjanja.

Seveda zaenkrat še ne moremo govoriti o vsesplošnem gospodarskem okrevanju, saj mnogi sektorji gospodarstva še vedno kažejo znake bolehnosti. Zagotovo lahko v tem trenutku s prstom pokažemo na precej slabo stanje v katerem se nahaja ameriški potrošnik. V omenjenem poročilu je tako zapisano, da potrošnja gospodinjstev ostaja na nizkih ravneh, pri čemer je opazen uspeh programa za spodbujanje prodaje avtomobilov, tako imenovani cash for clunkers, medtem ko se nakupi ostalih dobrin še vedno odlagajo v prihodnost. Na ključnem segmentu gospodarstva, na nepremičninskem trgu, so se pozitivni signali, ki smo jim bili priča v preteklih tednih, dodatno okrepili in kot kaže se tudi tu kažejo uspehi nekaterih vladnih programov. Na področju zaposlovanja se zaenkrat stanje sicer še vedno poslabšuje, čeprav je tudi tu že opazen rahel premik proti normalizaciji razmer. Tako se je tempo odpuščanj rahlo umiril, medtem ko se je število zaposlenih za določen čas celo rahlo povečalo. Povprečna plača še vedno upada, obrat pri višini plače pa se po pričakovanjih anketirancev obeta šele naslednje leto.

Da ameriški potrošnik res ni v zavidljivem položaju, pričajo tudi podatki o nadaljnjem upadu obsega posojil gospodinjstev. Njihov obseg je tako meseca julija upadel kar za 21,6 milijarde in znaša še vedno ogromnih 2.500 milijard ameriških dolarjev, vendar ta padec na letni ravni predstavlja kar desetodstotno znižanje. Ti podatki seveda kažejo, da nas čaka še veliko težkih preizkušenj do dokončnega okrevanja.

Avtor: Rok Bertoncelj, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS september 2020

Preberite poročilo