Sob 26 Mar 2016

Vroče v Braziliji

Brazilski trg je bil v lanskem letu med najmanj donosnimi. Lokalni borzni indeks IBOVESPA je v lanskem letu izgubil 13 odstotkov vrednosti, če pa merimo donos v evrih, je zaradi depreciacije lokalne valute delniški indeks izgubil kar 35 odstotkov vrednosti. Začetek letošnjega leta ni bil prav obetaven, saj se je negativni trend iz preteklega leta nadaljeval. Do obrata na trgu je prišlo konec januarja, v februarju smo spremljali rahlo pozitiven trend na trgu, do visokih stopenj rasti pa je prišlo v začetku marca, nato se je stanje umirilo.

Delniški trg je sprva reagiral na rast cen surove nafte in železove rude. Oboje je spodbudno za brazilska podjetja, saj je država med večjimi izvoznicami železove rude, višja cena nafte pa spodbuja njihove ambicije, da postanejo tudi pomemben izvoznik črnega zlata.

Še večji pospešek je rast delniškega trga imela v začetku marca. Brazilija se že nekaj časa spopada s političnimi težavami - neučinkovito vlado in korupcijskimi škandali. Večina meni, da bi se stvari rešile, če bi odstopila trenutna predsednica države. Začetek decembra lani se je v brazilskem parlamentu začel proces njenega odpoklica, množice protestnikov pa so v začetku marca zavzele ulice, da bi spodbudile njen čim prejšnji odhod. Za zdaj je predsednica še vedno na oblasti in ne namerava odstopiti. Postopek odpoklica lahko traja še nekaj tednov ali celo mesecev, pri čemer ni nujno, da bo predsednica države po končanem postopku razrešena dolžnosti. 

Delniški trg je na trenutnih ravneh višje za okoli 30 odstotkov glede na ravni konec januarja. Ob rasti trga je začela pridobivati tudi lokalna valuta, ki je od konca januarja do zdaj pridobila okoli 10 odstotkov vrednosti proti evru. Rast valute je spodbudila brazilsko centralno banko, da je začela z ukrepi za znižanje vrednosti domače valute. 

Brazilsko gospodarstvo je v recesiji, v lanskem letu se je BDP skrčil za skoraj 6 odstotkov. Če se bo trend rasti cen železove rude in surove nafte nadaljeval, bi lahko bile številke za letošnje leto precej boljše. Za trg pa je očitno pomembnejši razplet politične situacije, ki se utegne razjasniti v bližnji prihodnosti. 

 

Avtor: Matjaž Dlesk, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 32, 26. 3. 2016, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi