Tor 22 Jan 2013

Vroče na trgu tveganih obveznic

Zadnje čase se pojavlja vse več ugibanj, da uradnike ameriških Zveznih Rezerv (Fed) skrbi vpliv nizkih obrestnih mer na pregrevanje trga tveganih obveznic (t.i. »Junk bonds«). Apetit po tveganih obveznicah je znižal njihove donosnosti do dospetja. Indeks tveganih obveznic od Credit Suisse-a kaže na približno 6-odstotni donos do dospetja teh obveznic, medtem ko je še pred letom dni znašal okoli 8 odstotkov. Veliko pove tudi podatek, da je bila rast indeksa tveganih obveznic od konca leta 2008 preko 120-odstotna, kar je bolje od 78-odstotne rasti delniškega indeksa S&P500 če upoštevamo še vpliv dividend.

Največja bojazen je, da bi lahko prišlo do težav, ko se Fed odloči za prekinitev programa nakupa obveznic na trgu ali celo za prodajo le teh. Ne smemo namreč zanemariti dejstva, da dolgoročno okolje nizkih obrestnih mer in spodbud na trgu povzroča podlago, ki lahko pripelje do finančne nestabilnosti v prihodnje. Trenutno Fed na trgu kupuje za 85 milijard dolarjev obveznic vsak mesec s ciljem znižanja stroškov za posojilojemalce. S takim tempom bi se bilanca Feda do konca leta napihnila na 3 bilijone ameriških dolarjev. Čeprav centralna banka ni postavila limita na trajanje ali obseg programa nakupa obveznic, je več članov FOMC (Federal Open Market Committee), ki nadzira operacije nakupov in prodaj na trgu, že na decembrskem zasedanju izrazilo mnenje o zmanjšanju ali prekinitvi nakupov še pred koncem letošnjega leta. Trg bi tako lahko v ceno tveganih obveznic začel vračunavati pričakovanja, da se poplava teh obveznic znajde na ponudbi, kar bi precej spustilo njihovo ceno in dvignilo strošek zadolževanja.

Velikokrat se debata o poseganju na trg na koncu prevesi v primerjavo med prednostmi in slabosti teh ukrepov. Zaenkrat še vedno prevladuje mnenje da koristi, ki se kažejo skozi nepremičninski trg in trg dela, odtehtajo slabosti napihovanja bilance Feda. Fed je menda že od samega začetka operacij na trgu močno okrepil službe za nadzor finančne stabilnosti, ki jih Bernanke smatra za prvo obrambno linijo pred napihovanjem balonov na kapitalskih trgih. Samo upamo lahko, da so te službe dovolj neodvisne in neprepletene z finančnimi institucijami, da bodo probleme zaznale pravočasno in obrnile tok aktivnosti v smer dolgoročne gospodarske stabilnosti.

 

Avtor: Sašo Ivanovič, direktor sektorja upravljanja premoženja, Triglav Skladi, d. o. o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Zeleno, ki te ljubim zeleno

Preberi več