Pet 12 Okt 2012

Vrnitev v realnost 3

V prejšnjem mesecu smo imeli priložnost prisostvovati ponovnemu in usklajenemu odzivu centralnih bank na trenutne gospodarske razmere. Tako kot smo predvidevali, sta se napetost in pričakovanje, ki sta se nabirala od konca junija naprej, sprostila v predvidenem trenutku, blago pa smo lahko presenečeni nad vsebino najnovejših programov centralnih bank, pri čemer se bomo osredotočili le na najpomembnejši – evropsko in ameriško.

Program evropske centralne banke s kratico OMT, ki vsebinsko pomeni neposredne transakcije z državnimi obveznicami problematičnih držav preseneča v tem, da ostro nasprotuje željam oziroma zahtevam nemške centralne banke. Njen guverner Jens Weidmann je namreč že nekaj časa v konfliktu s predsednikom Evropske centralne banke Mariom Draghijem, saj zagovarja manj vmešavanja monetarne politike na področja, ki bi jih že pred leti morala urediti fiskalna politika, torej vlade evropskih držav. Glede na poletno retoriko obeh taborov se tako zdi končni izid septembrske odločitve Evropske centralne banke kot velik poraz za Nemčijo, ki pa zagotovo še ni rekla zadnje besede pri pogojih, v katerih se bo Evropska centralna banka podala v nakupe obveznic. Program ameriške centralne banke je tako kot v Evropi, kjer sta se v preteklih desetih mesecih zvrstila že LTRO in LTRO2, dobil tretje nadaljevanje, če ne štejemo vmesnih manjših posegov kot je operacija Twist. Pri QE3 preseneča časovna neomejenost programa, medtem ko je osredotočenost na obveznice nepremičninskega trga popolnoma pričakovana že dlje časa.

Ne glede na omenjena manjša presenečenja se zdi, da vlagatelje po navdušenju nad odločnostjo centralnih bank ponovno čaka soočenje z realnostjo. Kot v prejšnjih dveh ponovitvah lahko v prihodnje pričakujemo večja nihanja na kapitalskih trgih, ki bodo posledica nadaljnjih poslabševanj pričakovanih poslovnih izidov podjetij, makroekonomskih kazalnikov in posledično zaupanja vlagateljev na eni strani, medtem ko bodo trge na trenutnih ravneh poskušale obdržati predsedniške volitve v Združenih državah Amerike, kar bi verjetno pomenilo ponovno izvolitev trenutnega predsednika Obame.

 

Avtor: mag. Rok Bertoncelj, CFA,  upravljavec investicijskih skladov, Triglav Skladi, d. o. o.

 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Obeti za tretje četrtletje 2021: Naložbeni komentar

Preberi več