Pet 9 Maj 2014

Vrnitev regije rastočih trgov?

V zadnjih dveh letih je opazen velik zaostanek, ki so si ga za delnicami razvitih trgov pridelale delnice rastočih trgov. Ta je v nasprotju z dolgoročnimi pričakovanji o gibanju bolj tveganih naložbenih razredov, za katere vlagatelji zahtevajo višje donosnosti. Ne glede na slabše makroekonomske kazalce kot v preteklosti, s katerimi lahko pojasnjujemo del slabše donosnosti delnic iz regije rastočih trgov, lahko celo finančni laik posumi o še bolj pomembnem izvoru neobičajnega gibanja delnic razvitih in rastočih trgov in razlike med njima – nestandardnih ukrepih centralnih bank razvitih držav v zadnjih letih. Ti so pomembno vplivali tudi na gibanje obveznic v lokalni valuti regije rastočih trgov, za katerimi je resnično nezavidljivih 12 mesecev. Vprašanje, ki se poraja, je, ali se omenjenim obveznicam po občutnih padcih z zgodovinsko najvišje vrednosti, dosežene pred natanko letom dni, obetajo boljši časi, torej ali za vlagatelje ponujajo priložnost?

Ti so se v aprilu prvič po lanskem maju, ko je takratni guverner ameriške centralne banke Ben Bernanke omenil možnost postopnega zniževanja obsega monetarnih spodbud, začeli vračati v omenjene obveznice prek opaznejših denarnih prilivov. Te ob skoraj sedemodstotni donosnosti do dospetja zagotovo predstavljajo vse bolj mamljivo naložbeno priložnost, še posebej ob hkratnem upadanju oziroma izredno nizkih donosnostih do dospetja alternativnih, a bolj varnih naložb. Mnogi analitiki menijo, da do še večjega povratka vlagateljev in njihovega denarja v regijo manjka le še prepričljivejši znak o višji gospodarski rasti držav kot jo beležijo trenutno. Še posebej bi bil ta dobrodošel, če bi prišel iz Kitajske, kjer se spopadajo z upočasnjevanjem rasti bruto domačega proizvoda proti sedmim odstotkom na leto. Dodaten,  vendar verjetno zgolj kratkoročen negativni učinek v zadnjih tednih izvira iz rusko-ukrajinskega spora, ki povečuje geopolitična tveganja in med vlagatelje vnaša nemir. 

Gibanje delnic razvitih in rastočih trgov ter obveznic rastočih trgov v lokalni valuti

Vir: Bloomberg

Avtor: Rok Bertoncelj, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 24, 9. 5. 2014, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt