Tor 6 Nov 2007

Volatilnost se nadaljuje

Minuli teden je na kapitalskih trgih minul predvsem v znamenju številnih objav kvartalnih poslovnih rezultatov ter letnega zasedanja Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke.

IMF je znižal oceno globalne gospodarske rasti za leto 2008 iz 5,2 odstotkov na 4,8 odstotka, pri čemer so k znižanju največ prispevale razvite države (ZDA in EU). Glavno gonilo globalne rasti pa ostajajo Kitajska, Indija in Rusija, ki so uspešno prestale pretrese na finančnih trgih in imajo dobro oporo za krepko rast tudi za prihodnje leto.

Delniški trgi so bili ponovno zelo volatilni. Po nekajdnevni korekciji na kapitalskih trgih konec preteklega in v začetku tega tedna je kazalo, da so se razmere umirile. Glavni dejavnik, ki je ponovno vnesel optimizem na kapitalske trge, so bile predvsem solidne objave poslovnih rezultatov v tretjem četrtletju. Dobički so zrasli za več od pričakovanj v preko 70 % doslej objavljenih rezultatov podjetij iz indeksa S&P 500. Sredi tedna je sledilo nekaj negativnih presenečenj, predvsem s strani Merrill Lynch. V tej največji svetovni investicijski banki so utrpeli največjo kvartalno izgubo v svoji 93 letni zgodovini v višini 2,24 mia USD kot posledica ogromnih odpisov iz naslova izvedenih kreditnih instrumentov. Delnica je v enem dnevu izgubila slabih 6 odstotkov. Negativno ozračje je podkrepila objava z nepremičninskega trga, saj se je prodaja obstoječih domov v ZDA zmanjašala za 8 odstotkov, na najnižji nivo od leta 1999. Včeraj pa so podjetja s pozitivnimi objavami predvsem v Evropi prepričale investitorje, da je pot navzgor še vedno odprta. Dobre objave so bile dodatno ohrabljene z nemškim indeksom poslovne klime, ki je v preteklem mesecu upadel manj od pričakovanj analitikov.

Terminske pogodbe na obrestno mero kažejo, da preko 85 % investitorjev pričakuje znižanje ključne obrestne mere za dolarsko zadolževanje na rednem sestanku ameriške centralne banke (FED) v sredo naslednji teden za četrtinko odstotne točke. Pojavljati so se začele celo špekulacije, da bi to znižanje lahko bilo nekoliko večje (50 osnovnih točk). Naj spomnimo, da je FED prejšnji mesec znižal ključno obrestno mero za pol odstotne točke (na trenutnih 4,75 odstotka), s čimer je odločno posegel na trg z namenom omiliti posledice poletne krize na hipotekarnem trgu ter preprečiti recesijo, ki je grozila (grozi) ameriškem trgu. Strahovi ter negotovost glede globine oz. razmaha kreditne krize, njenem vplivu na globalni, predvsem ameriški in evropski finančni sektor, ter nevarnosti razširitve tudi na realni sektor niso mimo.

Kaj pa Evropa?

Visoki uradniki Evropske centralne banke (ECB) z Jean Claude Trichet-jem na čelu opozarjajo, da je višanje obrestne mere v prihodnjih mesecih precej verjetno, saj je nevarnost inflacije še vedno močno prisotna. V letošnjem letu so ključno evrsko obrestno meri zvišali dvakrat; od junija pa je nespremenjena pri 4 odstotkih. Po našem mnenju bo ECB v skrbi za bančno likvidnost pri nadaljnjih potezah zelo previdna. V primeru slabih rezultatov s strani večih ameriških bank, ki so močno prisotne tudi na evropskih tleh, dvomimo v dvig obrestne mere na letošnjih prihodnjih sestankih evropskih centralnih bančnikov. Našo domnevo potrjujejo tudi obrestne terminske obrestne mere.
Nedvoumno je, da so ekonomski obeti za prihodnje leto manj ugodni kot je kazalo pred poletjem. Kljub nekaterim mešanim podatkom tako v Evropi, predvsem pa na drugi strani Atlantika v ZDA, verjamemo, da so ekonomski fundamenti še vedno relativno močni. To nenazadnje potrjujejo tudi solidni poslovni rezultati in napovedi prihodnjih dobičkov.

Simona Kovačič, upravljavka investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Triglav DZU d.o.o.

 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo