Pon 15 Jun 2015

Volatilnost na trgu zaradi položaja Grčije

DELNICE V EVROPI GLEDE NA ZDA PODCENJENE, ZATO ČAKAJO NA SVOJO PRILOŽNOST

V zadnjem obdobju smo na mednarodnih kapitalskih trgih priča višji volatilnosti, posledica pa so bili padci tečajev delniških indeksov in višja donosnost dolžniških vrednostnih papirjev. Ena glavnih skrbi investitorjev, ki niso bili pripravljeni sprejemati dodatnega tveganja, so grško vračilo dolga in zapleti okrog novega programa pomoči, ki naj bi bil sprejet do konca tega meseca.

Analitiki ocenjujejo, da bi Grčija brez pomoči bankrotirala v enem letu, vendar je ta scenarij malo verjeten, saj je interes EU, da se Grčijo reši in da ostane znotraj evro območja. V sredo je odjeknila novica, da je dogovor glede Grčije blizu, obenem je ECB dvignila omejitev nujnega likvidnostnega posojila grškim bankam za 2,3 milijarde evrov. Trgi so tako lažje zadihali, tečaji delnic so ob optimističnem vzdušju močno porasli. Z evropskimi delnicami, ki sestavljajo indeks Stoxx 600, se trguje po 16,6 kratniku pričakovanega dobička, kar je okoli 6,5 odstotka manj od istega kazalnika za osrednji ameriški indeks S&P 500. Ob tem, da v Evropi ECB vodi program kvantitativnega sproščanja in da bo FED, centralna banka ZDA, verjetno že septembra začela zviševati temeljno obrestno mero, se pričakuje, da bodo imela evropska podjetja v prihodnjih kvartalih boljše rasti dobička od ameriških podjetij. Tudi fundamentalni kazalniki govorijo v prid evropskim delnicam.

Spodbudni kazalci prihajajo iz Kitajske, kjer je industrijska proizvodnja maja glede na leto prej zrasla za 6,1 odstotka, v drugi polovici letošnjega leta pa se pričakuje še boljše rezultate, kar pomeni, da se drugo največje svetovno gospodarstvo spet prebuja. Z rešitvijo vprašanja dolga Grčije bo na delniške trge spet prišel optimizem, saj je svetovno gospodarstvo v dobri kondiciji, tudi obeti za naprej so pozitivni. 

Graf: STOXX 600 v indeksnih točkah

Vir: Bloomberg.

Avtor: mag. Mitja Baša, Triglav Skladi

Objavljeno v: Delo, str. 26, 15. 6. 2015, rubrika: Trgi EU

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič