Pon 14 Apr 2014

Vodilni indikatorji OECD nadaljujejo s trendom

Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) je objavila aprilsko poročilo o gibanju vodilnih makroekonomskih indikatorjev v različnih državah. Ti so sestavljeni tako, da poskušajo predvideti spremembe v ekonomski aktivnosti posameznih držav oziroma regij v prihodnjih šestih mesecih. Če je vrednost indeksa nad 100 in narašča, pomeni, da je gospodarstvo v ekspanziji, vrednost indeksa pod 100, ki ima trend upadanja, pa nakazuje upočasnjevanje gospodarske aktivnosti.

Najnovejša objava kaže, da se nadaljuje trend upočasnjevanja gospodarske rasti v večjih rastočih gospodarstvih z izjemo Kitajske. Nižja rast od trenda se napoveduje v Braziliji in Indiji, okrevanje pa izgublja moment tudi v Rusiji. Tako v ZDA in Kanadi kot tudi v celotni skupini držav OECD vodilni indikatorji nakazujejo, da trend rasti ostaja nespremenjen. Izboljšanje rasti zaznavajo na Japonskem in v državah iz območja evra.

V zadnjem mesecu gibanja na borzah niso bila najbolj usklajena z vodilnimi indikatorji, ki jih objavlja OECD. Indeks rastočih trgov MSCI EM je v mesecu dni ustvaril približno 6 odstotnih točk višji donos kot indeks razvitih trgov, pri čemer so imele najvišjo rast delnice iz Latinske Amerike. Donos indeksa rastočih trgov pa je od začetka leta tako rekoč na enakih ravneh, kot donos indeksa razvitih trgov S&P Global 1200. Nenaden obrat razpoloženja na borzah rastočih trgov lahko pojasnimo z najmanj tremi faktorji.

Prvič, strahovi glede trdega pristanka Kitajske se umirjajo na podlagi ugibanj, da bo Kitajska uvedla nekatere stimulativne ukrepe za stabilizacijo gospodarske rasti. Drugič, vrednotenja delnic na rastočih trgih so relativno nizka tako glede na zgodovino, kot tudi glede na vrednotenja delnic na razvitih trgih. In tretjič, veliko pričakovanj glede umika stimulacij ameriške centralne banke je že vgrajenih v cene delnic rastočih trgov.

 

Vir: Bloomberg

Avtor: Sašo Ivanović, Triglav Skladi

Objavljeno v: Delo, P&D / BORZNA ANALIZA, str. 30, 14. 4. 2014, rubrika: Trgi OECD

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS oktober 2020

Preberite poročilo