Pet 26 Mar 2010

Vode Tihega oceana se penijo

V zadnjih dnevih in tednih se opazno zaostrujejo odnosi med dvema najpomembnejšima državama na svetu, vsaj kar se tiče globalnega gospodarskega okrevanja. V obdobju, ki prihaja, v katerem se bodo države primorane počasi odreči številnim izrednim gospodarskim spodbudam in se vrniti k dolgoročno vzdržni fiskalni in monetarni politiki, se bodo na novo vzpostavila razmerja, ki zagotovo ne bodo več taka kot pred zadnjo oziroma trenutno recesijo. Združene države Amerike in Kitajska se tega zavedata, kar se odraža v vse bolj glasni komunikaciji obeh držav, ki ju ločujejo sicer mirne vode Tihega oceana.

Trenutno najbolj aktualen trn peti obeh držav je zagotovo razmerje med obema valutama, ameriškim dolarjem in kitajskim renmimbijem. Kitajski uradniki so tako prejšnji teden poudarili, da stalni in močni pritiski Američanov, s katerimi si prizadevajo, da bi Kitajska okrepila svojo valuto, ne bodo uspešni. Z okrepljenim renmimbijem bi se namreč zmanjšala odvisnost Združenih držav Amerike od poceni kitajskega izvoza. Ameriškemu mnenju se pridružujejo tudi nekatere mednarodne organizacije, kot sta Mednarodni denarni sklad in Konferenca Združenih narodov za področji trgovine in razvoja, ki podpirata apreciacijo renmimbija predvsem zaradi vzpostavitve globalnega ekonomskega ravnotežja.

Kljub vsem pritiskom pa Kitajska ostaja neomajna, saj se dobro zaveda lastne ekonomske teže in dinamičnosti, s katerima ustrahuje globalni gospodarski boksarski ring. Po nekaterih ocenah kitajskih uradnikov bi trgovinska vojna v vsakem primeru najbolj prizadela ameriška podjetja, saj kar 60 odstotkov kitajskega izvoza v Združene države Amerike predstavljajo kitajske podružnice ameriških podjetij. Ne nezanemarljiv je tudi cenovni učinek dražjih kitajskih izdelkov na trgovskih policah ameriških veleblagovnic, ki ga ameriški potrošniki v trenutnem ekonomskem smislu niso sposobni prenesti.

Nenadna in velika apreciacija kitajske valute je zato skrajno malo verjetna, bolj pa je možna vezava renmimbija na košarico valut največjih trgovinskih partnerjev. Ta ukrep je ne glede na kratkoročno bolj zaostrene razmere za kitajske izvoznike nujen predvsem iz dolgoročnega stališča, saj bodo le-ti primorani poiskati nove vire rasti, ki z zatonom ameriškega potrošnika bledi iz dneva v dan. Naslednji večji prelomni točki v retoriki sosed preko Tihega oceana se nam obetata 15. in 27. aprila, ko bo v Združenih državah Amerike finančno ministrstvo objavilo poročilo o manipulacijah na valutnem trgu oziroma ko bodo na Kitajskem znani rezultati obsežne raziskave o vplivu apreciacije renmimbija med izvozniki.

Avtor: Rok Bertoncelj, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič