Sre 2 Sep 2009

Vlagatelji si jemljejo čas za premislek

Po junijski korekciji in julijski nagli rasti se je v tem mesecu situacija nekoliko umirila. Ameriški borzni indeks S&P 500 je dosegel in presegel psihološko mejo 1000 indeksnih točk, sedaj pa se z dnevnimi oscilacijami giblje okrog tega nivoja. Podobno usodo delijo tudi ostale borze, še največji padec pa je v tem mesecu utrpela borza v Šanghaju, ki je v preteklih mesecih tudi najbolj rasla.

Na gospodarskem področju se v zadnjem tednu ali dveh ni zgodilo nič kaj pretresljivega. Nekoliko slabše objave od pričakovanj so bile na področju gradenj novih hiš in nekaj večje je bilo število prvih iskalcev zaposlitve. Vse to pa investitorji s pridom izkoriščajo za unovčevanje dobičkov na tehnično vročem borznem trgu. Da je bila rast tečajev v zadnjih mesecih res precejšnja priča tudi dejstvo, da v avgustu kljub nekaterim dobrim novicam iz gospodarskega področja, borze niso več naredile resnejšega preboja na nove vrhove. To je ponavadi znak, da investitorji čakajo prvo slabšo novico ki povzroči prodajni pritisk na trgu.

Sicer pa vodilni makroekonomski indikatorji še vedno kažejo na to, da se gospodarska slika po svetu počasi popravlja in da znajo številna gospodarstva do konca leta zlesti iz recesije. Vprašanje ki se je na tem mestu začelo porajati investitorjem je, ali je bila stopnja rasti borznih trgov v preteklih mesecih previsoka, glede na to da mnogi napovedujejo počasno okrevanje. Glede na to, da se že kažejo znaki stabilizacije na ameriškem trgu nepremičnin ter da se počasi že ustvarja dno na področju stopnje brezposelnosti, se je v zadnjem času pozornost preusmerila na zadnjo večjo prepreko na poti k okrevanju – potrošnjo. Vprašanje je predvsem, kdo bo imel denar za potrošnjo, če vse več ljudi izgublja službe, plače se znižujejo, dobički podjetij upadajo, povprečen Američan pa je toliko zadolžen, da bi moral pričeti z varčevanjem in ne z divjo potrošnjo. Nekateri finančniki najdejo odgovor v »nakopičenem povpraševanju«. Gre za ciklično potrošnjo, ki se je v zadnjih dveh letih zaradi recesije skoraj ustavila, v prihodnje pa bodo potrošniki zaradi dotrajanosti cikličnih dobrin zopet morali povpraševati po njih. Takega povpraševanja naj bi bilo po nekaterih ocenah veliko in s tem tudi gospodarska rast hitrejša, kot si mnogi lahko danes predstavljajo.

Kar pa se borznih indeksov tiče lahko rečemo, da je bila stopnja rasti v zadnjih mesecih zares ekstremna. Ob ugodnem razpletu svetovne gospodarske slike pa se bo rast nadaljevala tudi v prihodnje, vendar predvidoma z počasnejšim tempom kot smo ga bili vajeni v preteklih nekaj mesecih.

Avtor: Sašo Ivanović, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič