Pet 4 Maj 2012

Visoke ovire na poti k evropski fiskalni stabilnosti

Dogajanje na borznih parketih že skoraj polovico leta razveseljuje vlagatelje, predvsem tiste, ki vlagajo v delnice. Po decembrski gasilski akciji Evropske centralne banke se je nagnjenost k sprejemanju tveganj namreč močno povečala, kar v običajnem jeziku pomeni, da so se vlagatelji pripravljeni v večji meri izpostaviti bolj tveganim naložbam, kot so delnice. Omenjeno in začasno monetarno darilo Evropske centralne banke pa bo potrebno čim prej pretvoriti v trajno izboljšane fiskalne kazalce evropskih gospodarstev, sicer se bo to v kratkem izpelo v komaj kaj več kot nekajmesečni odlog krize evropskega bančnega sistema.

Prve uradne objave podatkov za države evro območja za leto 2011 kažejo, da se je proračunski primanjkljaj znižal iz 6,2 odstotka bruto domačega proizvoda v letu 2010 na 4,2 odstotka, medtem ko se je zadolženost držav povečala za dodatni dve odstotni točki, in sicer iz 85 na 87 odstotkov. Od sedemnajstih članic območja skupne valute jih je le šest izpolnjevalo merila Pakta za stabilnost in rast. Proračunski primanjkljaji tako imenovanih perifernih držav so lani dosegli zgodovinsko visoke ravni. Rekorderji so Irska s 13,1-odstotnim, Grčija z 9,1-odstotnim ter Španija z 8,5-odstotnim primanjkljajem kot deležem bruto domačega proizvoda.

Letošnji tekoči mesečni podatki kažejo na nadaljevanje izredno težkih razmer za periferne države. V prvih treh mesecih pa so se tako primanjkljaji glede na primerljivo lansko obdobje dodatno povečali tako v Grčiji kot na Portugalskem in v Španiji.

Podatki o denarnih agregatih kažejo, da ne glede na velikodušne poteze Evropske centralne banke poslovne banke izposojenega denarja ne usmerjajo v posojila gospodinjstvom ali gospodarstvu, saj so letne stopnje rasti omenjenih posojil na izredno nizkih ravneh. Pravzaprav se kaže, da se večinoma usmerja v nakupe državnih obveznic. Ker so omenjena posojila pridobile banke perifernih držav, se posledično krepijo tečaji prav tovrstnih obveznic, pri katerih lahko v zadnjih mesecih opažamo močno rast. Znižanje zahtevanih donosnosti obveznic in pribitkov nad kriterijskimi (običajno nemškimi) obveznicami tako ne gre na račun izboljšane fiskalne discipline perifernih držav, pač pa na račun izrednih ukrepov monetarne politike. Če tovrstnih ukrepov Evropska centralna banka ne bo več zagotavljala oziroma se bo pritisk finančnih trgov na periferne države zaradi slabe fiskalne kondicije spet povečal, lahko pričakujemo nov obrat vlagateljev k bolj varnim naložbam.

 

Avtor: mag. Rok Bertoncelj, upravljavec investicijskih skladov, Triglav Skladi, d. o. o.

 

Slika: Gibanje delniškega indeksa S&P Global 1200

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič