Sob 10 Okt 2015

Veseli oktober

Kljub vremensko precej muhastemu začetku letošnje jeseni lahko rečemo, da je oktober na lica vlagateljev vrnil nasmeh. Po precej turbulentnemu poletju, ki ga je večina naložbenih razredov končala v rdečih številkah, so kapitalski trgi namreč ponovno ozeleneli. V tem mesecu ima med delniškimi trgi najvišjo pozitivno donosnost indeks držav v razvoju, globalni indeks pa dosega celo največji osemdnevni pozitivni trend od leta 2011. Kje lahko iščemo razloge za optimizem? V prvi vrsti prav gotovo pri monetarni politiki centralnih oblasti. Vse verjetneje namreč postaja, da se utegne ohlapna ameriška monetarna politika nadaljevati tudi v naslednjem letu. Včeraj objavljeni zapiski zadnje razprave med člani odbora guvernerjev ameriške centralne banke sicer kažejo, da so bili guvernerji na zadnjem sestanku v septembru odločeni začeti postopno dvigovati temeljne obrestne mere še v letošnjem letu. Iz razprav lahko razberemo, da so člani odbora zadovoljni s potekom okrevanja ameriškega gospodarstva, še posebno pa s padajočo brezposelnostjo, s čimer se povečuje razpoložljivi dohodek ameriškega potrošnika, ki prinaša največji prispevek k bruto družbenemu proizvodu. Solidno podobo ponuja tudi stanovanjski nepremičninski trg, na katerem  se obseg transakcij in cene stanovanjskih enot približujejo predkriznim ravnem. Težava, ki utegne prevladati pri odločitvi centralne banke, ostaja nizka inflacija, ki je vsaj formalno primarni zasledovalni cilj centralne banke, še posebno pa divergenca med okrevanjem razvitih gospodarstev ter gospodarskim stanjem držav v razvoju. Vse očitneje postaja, da se dosedanji glavni motor svetovne rasti – države v razvoju- ohlajajo zaradi različnih vzrokov. Razlika v stopnji gospodarske rasti med obema regijama znaša najmanj v zadnjih letih, manj kot tri odstotne točke. Apetite pri tveganju vlagateljev povečuje tudi trenutna tehnična slika, še posebno na trgih v razvoju. Delniški indeksi se namreč po zadnjih padcih nahajajo na privlačnejših ravneh, s čimer so vrednotenja postala precej zmernejša. Cene kovin, merjene z indeksom LMEX, so še vedno blizu najnižjih ravni v zadnjih letih, predvsem zaradi prešibke rasti industrijske proizvodnje držav v razvoju. Precej bolje kaže naftnemu sektorju, saj se je cena sodčka nafte v četrtek ponovno dvignila nad 50 dolarjev. Posledično so se cene delnic energetskega sektorja na tedenski ravni povečale za skoraj 15 odstotkov, kar je celo največ od leta 2008.

 

Avtor: Gašper Dovč, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 29, 10. 10. 2015, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo