Pet 15 Dec 2006

''Veseli december''

Na to kaže tudi padanje tečajev delnic po torkovi objavi, ko so ameriške zvezne rezerve (FED) po pričakovanjih pustile temeljno obrestno mero za dolarsko zadolževanje nespremenjeno. Tako je le ta je ostala na ravni 5,25 odstotka. Večina ekonomistov za prihodnje obdobje zaradi ohlajanja gospodarske rasti in padanja cen nepremičnin pričakuje znižanje obrestnih mer, kar bo imelo pozitiven učinek na tečaje delnic na borzah. Trenutek, ko se bo FED odločil za ekspanzivno monetarno politiko, je predvsem odvisen od višine inflacije, ki po mnenju FED-a še vedno predstavlja grožnjo ekonomiji, in je oktobra znašala 2,4 odstotka, kar je trenutno preveč, da bi sprostili monetarno politiko. Največje svetovne investicijske hiše v mesecu decembru navadno izdajajo pričakovanja in napovedi za prihajajoče leto. Če povzamem napovedi glavnega stratega Richard Bernstein-a iz ene od vodilnih svetovnih investicijskih hiš hiš Merrill Lynch, le ta pričakuje, da bo vodilni ameriški indeks S&P500 v letu 2007 zrasel za 11 odstotkov in dosegel vrednost 1.570 točk. Njegova napoved je med trinajstimi vodilnimi strategi druga največja, vendar pa optimistična pričakovanja utemeljuje s številnimi priložnostmi za rast podjetij v naslednjem letu.

Še večja decembrska nakupovalna mrzlica kot na ameriškem trgu se je po korekciji tečajev v mesecu novembru dogajala na evropskih borzah, saj so evropska podjetja v povprečju zrasla za dobra dva odstotka. Razlog za rast tečajev lahko iščemo v velikem valu prevzemnih aktivnosti, ki smo mu trenutno priča v Evropi, in sicer so to dogaja predvsem v jeklarski panogi in finančnem sektorju. Analitiki v svojih poročilih tudi za prihodnje napovedujejo nadaljevanje prevzemnih aktivnosti, kar bo ugodno vplivalo na evropske delniške trge. Dodaten razlog za rast tečajev evropskih delnic je bila izjava šefa Evropske centralne banke (ECB) Jean- Claude Trichet-a, da v prihodnje ne vidi potrebe, da bi ECB tako hitro dvigovala obrestne kot to trenutno pričakuje trg. Sicer pa je ECB na zadnjem zasedanju po pričakovanju še šestič zapored zvišala ključno obrestno mero za četrt odstotne točke na 3,5 odstotka.

Decembrska nakupovalna mrzlica je prisotna tudi na največjem azijskem gospodarstvu, saj je delniški trg v povprečju zrasel za 3,7 odstotka in dosegel šesttedenski vrh. Predvsem je bilo povečano povpraševanje posledica padca japonske denarne valute jena nasproti dolarju, kar ugodno vpliva na japonske izvoznike, in pa špekulaciji, da japonska centralna banka ta mesec najverjetneje ne bo zvišala ključne obrestne mere.

Tudi na ljubljanski borzi so investitorji nakupno razpoloženi, in to že kar nekaj časa. V zadnjem času sta največ pridobili delnici Merkurja in Gorenja. Vzrok za rast delnic Merkurja gre iskati v prodaji državnega deleža, za katerega se zanimata slovenska trgovca Merkator in Tuš, Gorenje, kjer so na skupščini potrdili samo 15 odstotno dokapitalizacijo, pa kupujejo predvsem tujci.

Vir: Bloomberg

Mitja Baša, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.
 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt