Pon 10 Aug 2015

Veliko denarja (spet) spodbuja prevzeme

Prevzemna mrzlica je stanje, ki jo povzročajo posamezni ugodni dejavniki po svetovnih kapitalskih trgih. Pojavlja se predvsem pri največjih podjetjih v posamezni gospodarski panogi, med njimi pa se pogosto tudi hitro prenaša, saj nihče ne želi biti prikrajšan. Večja podjetja tako s prevzemanjem ali združevanjem s praviloma manjšimi tekmeci povečujejo obseg poslovanja in tržni delež. Ugodni pogoji za prevzemno mrzlico nastanejo predvsem takrat, ko so izpolnjeni naslednji dejavniki: podjetja imajo v svojih bilancah presežek prostih denarnih sredstev, na razpolago so (dolžniški) viri financiranja, obrestne mere za posojila so nizke, pričakovanja lastnikov po povečanju obsega poslovanja so visoka, projekcije poslovanja so pozitivne …

V prvi polovici tega leta smo vrednostno videli za kar 2,18 bilijona (2180 milijard) dolarjev oz. okrogla 2 bilijona evrov prevzemnih aktivnosti na globalni ravni, kar predstavlja novo rekordno številko in presega vrednosti iz leta 2007. Za boljšo predstavo omenimo, da je trenutka tržna vrednost Krke približno 2,1 milijarde, Telekoma pa 570 milijonov evrov. Podrobnejši pregled podatkov sicer pokaže, da prevzemniki v povprečju ponujajo 23-kratnik čistega dobička, 16,7-kratnik vrednosti ebit (dobiček pred obrestmi in davki) ter 11,3-kratnik kazalnika ebitda (dobiček pred obrestmi, davki, amortizacijo in odpisi). Med posameznimi panogami smo tako letos največ aktivnosti videli v zdravstvu, tehnologiji, zabavni industriji in energetiki, podobni trendi pa naj bi se glede na posamezne projekcije ohranili tudi do konca leta. 

Zgleden primer še vedno ostaja izraelska Teva, ki nadaljuje bogato »prevzemno tradicijo«, saj je marca za 3,5 milijarde dolarjev prevzela Auspex Pharmaceuticals, aprila pa za Mylan ponudila 40 milijard dolarjev ravno v obdobju, ko je ta za 30 milijard dolarjev prevzemal Perrigo. Upravni odbor Mylana ni bil preveč navdušen za ponudbo Teve, ki ni sedela križem rok in konec julija objavila prevzem generičnega dela družbe Allergan za 40,5 milijarde dolarjev, obenem pa preklicala ponudbo za Mylan. S to potezo se bo Teva močno utrdila na poziciji največjega svetovnega generika, gledano po prihodkih, pa bo še dodatno povečala prednost pred Novartisom. 

Med ostalimi letošnjimi prevzemnimi aktivnostmi omenimo vsekakor največjo, in sicer s področja energetike - 79,3 milijarde dolarjev vreden prevzem britanskega BG Group s strani Royal Dutch Shell, vrednostno gledano pa je praktično identičen tudi naskok Charter Communications na Time Warner Cable, ki bo ob uspešnem zaključku oblikoval enega največjih ponudnikov interneta in kabelske televizije v ZDA. 

Avtor: Jernej Kozlevčar, Triglav Skladi

Objavljeno v: Delo, str. 22, 10. 8. 2015, rubrika: Svetovni trg

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt