Sob 25 Nov 2017

Velike stave na tehnološki sektor

Sektorsko gledano je letos največjo rast doživel IT. Medtem ko je širši ameriški indeks S & P 500 letos v evrih zaradi padca ameriške valute dosegel vsega 5,6-odstotno rast, je ameriški IT-sektor v evrih dosegel kar 25-odstotno rast. 

Temu je daleč od zadaj sledil sektor naravnih virov s komaj 6,8-odstotno rastjo. Na drugi strani se je najslabše godilo sektorju telekomunikacij, ki je izgubil več kot 21 odstotkov vrednosti. Vse merjeno v evrih. Podobne rasti delnic iz IT-sektorja je bilo zaznati tudi v Evropi, kjer so te delnice letos pridobile 28 odstotkov vrednosti. Še veliko večjo rast je IT-sektor dosegel v Aziji brez Japonske, skupaj kar 51 odstotkov.

Na mestu je torej vprašanje, kaj bo sledilo tej veliki rasti. Sploh ni malo vlagateljev, ki menijo, da je ta sektor preveč zrasel in da bi moralo priti do korekcije. Še več, nekateri se spominjajo dogodkov iz leta 2000, ko je počil internetni balon. Vseeno obe situaciji nista primerljivi. Pričakovana vrednost kazalnika PE, ki pove, v koliko letih dobiček izplača delnico, za indeks Nasdaq je trenutno 24,4, kar je veliko manj od rekordnih 67 iz leta 2000. Vrednost kazalnika pričakovani PE za indeks S & P 500 nasprotno znaša 19,45, kar pokaže, da IT-sektor le ni tako visoko vrednoten. Sploh pa ne v luči pričakovanih velikih rasti dobičkov na delnico v letošnjem letu v IT-sektorju v višini 14 odstotkov. Medtem se za celoten indeks S & P 500 pričakuje rast dobičkov na delnico v višini 9,5 odstotka.

Prav v tej luči je treba pogledati relativno težo IT-sektorja v ZDA, kjer kapitalizacija delnic iz indeksa Nasdaq znaša 10.300 milijard dolarjev. Samo kapitalizacija štirih najpopularnejših delnic, ki so letos tudi največ pridobile, Facebook, Amazon, Google in Netflix, znanih pod krilatico FANG, znaša skupno 2071 milijard dolarjev. Na drugi strani znaša celotna kapitalizacija delnic iz indeksa S & P 500 22.600 milijard dolarjev. Kljub velikemu potencialu delnic FANG pa so institucionalni vlagatelji raje vlagali v druge IT-delnice, predvsem Microsoft in Apple. Vse to se zdaj spreminja, saj imajo najpopularnejše IT-delnice FANG daleč največji donos na vložen kapital, oba, Facebook in Google, kar 30 odstotkov.

Avtor: Radivoj Pregelj, Triglav Skladi

DNEVNIK, STR. 15, 25.11.2017, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

 

   Zapri

   Želim izvedeti več

   V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

   Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

   Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

   Pomembno:

   Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

   Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

   Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

   Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

   Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

   Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

   To prevent automated spam submissions leave this field empty.

   Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

   Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

   Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

   Preberite e-vodič