Pon 21 Sep 2015

Velika nihajnost zadnjih let se noče posloviti

VERJETNO JE ČAS ZA PRODAJO DELNIC IN VALUT S TEH TRGOV MINIL

Evrski vlagatelji v delnice podjetij iz razvijajočih se držav so v zadnjih letih dodobra občutili zvišano nihajnost na delniških trgih. Vsakemu letu s pozitivno rastjo sledi leto s padcem, in to že šest let zapored (domnevam, da bodo konec tega leta tečaji delnic s trgov v razvoju še vedno nižje kot na začetku leta).

Letos so evrski vlagatelji v omenjene delnice izgubili 8 odstotkov svojega premoženja. Glede na to, kako pogosto se omenja šibkost valut trgov v razvoju, bodo bralci tega prispevka verjetno presenečeni, da je indeks valut (kjer so uteži valut posameznih trgov v razvoju enaki utežem teh trgov v indeksu MSCI EM), merjen v evrih, letos celo pridobil.

V prvem četrtletju letos se je indeks valut trgov v razvoju povečeval, nato pa se je začel padec, ki traja že šest mesecev. Zadnja anketa ameriške banke Bank of America Merrill Lynch, v kateri je sodelovalo 214 upravljavcev, kaže, da približno 8 odstotkov anketirancev meni, da je prodaja na kratko omenjenih valut nenavadno »popularna« strategija. Če se bo mnenje upravljavcev spremenilo, kar ne bo tako presenetljivo glede na to, da je nepriljubljenost valut in delnic razvijajočih se trgov na ekstremno visokih ravneh, se lahko zgodi zelo hiter in močan obrata na trgu. Anketa tudi razkriva, da so pričakovanja glede letne rasti kitajskega BDP do 2018 nižja kot pred mesecem, anketa angleške banke Barclays pa kaže, da približno 40 odstotkov od 716 anketirancev ocenjuje, da kitajska gospodarska rast lahko negativno preseneti v naslednjih 12 mesecih.

Zelo verjetno je, da je čas za prodajo delnic in valut trgov v razvoju že minil, po drugi strani pa je, glede na vse naštete neznanke, najbolj varno ohraniti nevtralno pozicijo in počakati na jasne pozitivne signale.

Graf: Delnice in valute (relativno gibanje delniškega indeksa MSCI EM in valut razvijajočih se držav (v primerjavi z evrom)

Vir: Bloomberg

Avtor: : Alexandr Gutirea, Triglav Skladi

Objavljeno v: Delo, str. 26, 21. 9. 2015, rubrika: Trgi OECD

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Ko delniške trge zajame panika

Preberi več