Sob 26 Aug 2017

Velika Britanija dobro leto po referendumu

Velika Britanija vedno bolj čuti posledice odločitve o izstopu iz Evropske unije. Ta teden je bila objavljena nerevidirana ocena gospodarske rasti za drugo četrtletje, ki je znašala 0,3 odstotka. 

Skrb vzbujajoča je rast osebne potrošnje, ki je bila pičlih 0,1 odstotka, kar je najmanj po letu 2014, investicije in neto izvoz pa so stagnirali. Glavni motor rasti je bila državna potrošnja, ki je dosegla 0,7 odstotka. Podatki nakazujejo, da je gospodarstvo Velike Britanije zašlo v pas nizke gospodarske rasti, ki je precej pod povprečjem zadnjih let. Ta zasuk je delno povezan z močno depreciacijo britanskega funta zaradi brexita, ki je povzročil višjo inflacijo ter posledično zmanjšal kupno moč prebivalstva, delno je nizka rast posledica velike negotovosti glede izida pogajanj o novem trgovinskem sporazumu med Veliko Britanijo in Evropsko unijo.

Večina analitikov glavnih investicijskih hiš meni, da se bo šibka rast nadaljevala vse letošnje leto, vendar to državo ne bo pahnilo v recesijo. Ekonomisti v zadnji Bloombergovi anketi napovedujejo, da bo letošnja rast 1,5 odstotka BDP, prihodnje leto pa 1,3 odstotka BDP. Angleška centralna banka je dejala, da bodo investicije in izvoz delno izničili padec osebne potrošnje, a to se še ne dogaja, saj podjetja zaradi negotovosti glede prihodnjih pogojev poslovanja nerada sklepajo večje projekte. Depreciacija angleške valute bo zagotovo pomagala izvoznikom pri ustvarjanju prihodkov in dobička, saj so njihovi izdelki v tujini cenejši in konkurenčnejši.

Kaj na vse to pravi londonski finančni center? Osrednji angleški delniški indeks, ki je sestavljen iz sto največjih podjetij po tržni kapitalizaciji na londonski borzi, FTSE 100, je v letošnjem letu pridobil okrog 4,1 odstotka, če pa merimo v evrih, je izgubil 3,7 odstotka, saj se je evro v primerjavi s funtom letos okrepil za 7,8 odstotka.

Avtor: Mitja Baša, Triglav skladi

DNEVNIK, STR. 25, 26. 8. 2017, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

 

  Zapri

  Želim izvedeti več

  V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

  Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

  Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

  Pomembno:

  Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

  Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

  Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

  Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

  Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

  Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

  To prevent automated spam submissions leave this field empty.

  Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

  Mesečno poročilo

  Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

  Preberite poročilo