Tor 19 Feb 2008

Večina sektorjev še vedno v zelenem

Ameriška podjetja so v preteklih tednih nadaljevala z objavami poslovnih rezultatov za četrto četrtletje. Zaenkrat je poročalo okoli dve tretjini vseh podjetij v ameriškem borznem indeksu S&P500.

Napovedi analitikov, da naj bi bilo zadnje četrtletje leta 2007 po uspešnosti poslovanja podjetij najslabše v zadnjih letih, se uresničujejo. Kljub temu pa lahko po do sedaj znanih objavah trdimo, da stanje še zdaleč ni tako črno kot se kaže na borzah. Povedano drugače, poslovanje v letu 2007 kot celoti in tudi v zadnjem četrtletju leta posebej ne opravičuje katastrofalnega začetka letošnjega borznega leta. Mediana rasti dobička na delnico v zadnjem četrtletju leta 2007 namreč znaša solidnih 9 odstotkov.

Pozitivna presenečenja se vrstijo …

Število pozitivnih presenečenj pri objavah spet prekaša število negativnih presenečenj, in sicer v razmerju 2,3 proti 1. To je sicer nižje kot v prejšnjih obdobjih, ko je znašalo približno 3 proti 1, vendar je razmerje še vedno v prid vlagateljem na borzi. Mediana preseganja napovedanega dobička s strani analitikov znaša skoraj 2,6 odstotka in spet lahko ugotovimo, da je to podobna številka kot v prejšnjih četrtletjih, ko je znašala okoli 3 odstotke. V nadaljevanju si pobližje poglejmo poslovanje podjetij v posameznih sektorjih.

Oskrba na vrhu…

Trenutno najvišje mesto na lestvici zaseda sektor oskrbe. Od petnajstih podjetij, ki so do sedaj obelodanila uspešnost svojega poslovanja, jih je štirinajst pozitivno presenetilo, eno pa je razočaralo, kar pomeni, da je razmerje 14 proti 1 v korist pozitivnih presenečenj. Mediana rasti dobička na delnico glede na leto prej znaša izrednih 28 odstotkov, medtem ko je mediana preseganja napovedi znaša 7,5 odstotne točke.

…dobro tudi informacijska tehnologija in industrijski proizvajalci

Zaenkrat dobro kaže tudi sektorjema informacijske tehnologije in industrijskih proizvajalcev. Prvi izkazuje 15-odstotne stopnje rasti, drugi pa 13-odstotne. Pri obeh beležimo večje število pozitivnih kot negativnih presenečenj, in sicer 8 proti 1 oziroma 17 proti 1, mediana pozitivnega presenečenja pa znaša 8,7 oziroma 3,2 odstotka. Napovedi za prvo četrtletje so prav tako pozitivne, saj naj bi rast dobička na delnico informacijsko-tehnoloških podjetij glede na isto četrtletje prejšnjega fiskalnega obdobja znašala kar dobrih 16 odstotkov. Za sektor industrijskih proizvajalcev se pričakuje solidna rast v višini slabih štirinajstih odstotkov.

Težave med financami

Zaenkrat se slabo piše sektorju financ, ki je bil najbolj prizadet v nedavnem pretresu na trgu hipotekarnih posojil drugorazrednim posojilojemalcem. Mediana medletne rasti dobička na delnico je tako negativna, in znaša negativnih petnajst odstotkov, slabo pa naj bi jim šlo tudi v začetku drugega leta, ko naj bi se dobički znižali za 6 odstotkov glede na leto poprej.

Avtor: mag. Rok Bertoncelj, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt