Sob 30 Apr 2016

Več optimizma na Kitajskem

Od začetka leta do sredine februarja so tečaji delnic na borzi v Hongkongu padali. Od takrat naprej do danes tečaji delnic počasi rastejo. Kljub temu je od začetka leta do danes borzni indeks kitajskih delnic, uvrščenih na borzo v Hongkongu HSCEI, izgubil vrednost.  

Odboja tečajev delnic v februarju ne gre gledati zgolj kot tehnični odboj, saj so se v tem času zgodili tudi premiki v kitajskem gospodarstvu. Ob koncu januarja oziroma v začetku februarja Kitajci praznujejo novo leto, to pa je čas zmanjšane gospodarske aktivnosti. Gospodarstvo je tako v polnem teku šele marca. Letos so bili podatki za prva dva meseca slabi, bistven popravek pa je nastal marca.

K povečani gospodarski aktivnosti sta prispevali tako država s povečanim porabljanjem kot tudi centralna banka z monetarno ekspanzijo. Država je namreč spet začela spodbujati gospodarstvo z novimi infrastrukturnimi projekti, predvsem gradnjo cest in železnic. Zaradi povečanega obsega kreditiranja se je povečalo tudi povpraševanje po nepremičninah, zaradi česar so cene nepremičnin začele rasti, to pa je povzročilo večje naložbe v novogradnje, povečalo se je tudi povpraševanje po jeklu.

Proizvajalci jekla, ki so se spopadali s presežnimi zmogljivostmi in nizkim povpraševanjem, so nenadoma dobili precej naročil, kar je, vsaj začasno, bistveno zmanjšalo njihove težave in odložilo proces zmanjšanja presežnih zmogljivosti. Zaradi večjega povpraševanja so se zvišale tako cene jekla kot tudi železove rude.

Kitajsko gospodarstvo je v prvem četrtletju zraslo za 6,7 odstotka, kar je v skladu tako s pričakovanji analitikov kot tudi s cilji kitajske vlade, ki si želi gospodarsko rast obdržati na ravneh med 6,5 in 7 odstotkov. Poleg ukrepov spodbujanja gospodarstva bo gospodarska rast v prihodnje odvisna od rasti potrošnje ter rasti v storitvenem sektorju, medtem ko bodo tradicionalne industrijske panoge, kot je jeklarstvo, verjetno negativno prispevale h gospodarski rasti.

 

Avtor Matjaž Dlesk, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 32, 30. 4. 2016, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več