Čet 6 Aug 2009

Varnostni postanek

V času, ko se je ameriški borzni indeks Standard and Poors 500 spet uspel prebiti nad simbolično mejo tisočih indeksnih točk, se je koristno za trenutek izkrcati z vlaka, ki neumorno in le s kratkimi postanki drvi proti nivojem, ki smo jim bili priča pred lansko krizo. Rast, ki traja od prve polovice marca, je namreč silovito spremenila mnenja vlagateljev o stanju svetovnih gospodarstev in borz, kar se odraža praktično v vsaki anketi, ki jo lahko zasledimo.

Zanimivi so na primer izsledki julijske ankete upravljavcev investicijskih skladov, ki jo na začetku vsakega meseca izvaja analitski oddelek združenih finančnih institucij Bank of America in Merrill Lynch. V njej se jasno opazi, da so upravljavci pod vtisom negativnega trenda na borzah v času izvajanja ankete zopet povečevali svoje stave na tako imenovane defenzivne sektorje. Ti predstavljajo tiste panoge gospodarstva, ki so načeloma dokaj neodvisne od trenutne faze gospodarskega cikla in se zato ponašajo z enakomerno rastjo obsega poslovanja. Običajno med tovrstne panoge uvrščamo zdravstvo oziroma farmacijo, oskrbo v smislu električne energije, plina in vode, prehrambeno industrijo in telekomunikacijske storitve. Še bolj kot ti sektorji, sta še vedno priljubljena sektorja informacijske tehnologije in energetike. Hkrati so upravljavci na račun obveznic malenkostno znižali delež delnic v portfelju, občutno pa delež namenjen neposrednemu vložku v surovine, ki vlagatelju predstavljajo najbolj neposredno izpostavljenost prihodnjemu gospodarskemu razcvetu.

Zanimivo dejstvo, ki ga je vredno osvetliti, je, da kljub bolj previdni drži upravljavcev v juliju, njihova naklonjenost rastočim gospodarstvom ne popušča. Čeprav so bila ta v preteklosti obravnavana kot bolj tvegana, a zato tudi bolj donosna, se ta razmerja predvsem v letošnjem letu očitno spreminjajo. Tako lahko opazimo, da kljub začasnemu in očitnemu premiku k večji varnosti portfelja, upravljavci še vedno največjo naklonjenost kažejo predvsem tej regiji. Tako je delež upravljavcev, katerih portfelj je trenutno bolj usmerjen v to regijo na zgodovinsko visokih ravneh. Na drugi strani je evropska regija daleč najmanj priljubljena, sledi ji Japonska, medtem ko so prvič po maju leta 2008 ameriške naložbe v portfeljih zastopane manj kot jim pripada po usmeritvah investicijske politike vsakega investicijskega posameznega sklada.

Avtor: Rok Bertoncelj, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič