Pet 15 Okt 2010

Val podražitev na borzah

Dobre objave makroekonomskih podatkov za najpomembnejša svetovna gospodarstva se v zadnjih tednih nadaljujejo. Gospodarska aktivnost glavnih svetovnih velesil očitno ne popušča, kar se odraža tudi rasti tečajev na borzah, vse manj pa se omenja tudi možnost ponovne recesije. K podražitvam tečajev v zadnjem času svoje prispeva tudi depreciacija dolarja, ki pozitivno vpliva na rast cen surovin in posledično na delnice podjetij iz sektorja surovin, deloma pa tudi podjetij iz energetskega sektorja. Optimistično so se zaenkrat vlagatelji odzvali tudi na objave poslovnih rezultatov za tretji kvartal, ki so v večini primerov presegale pričakovanja analitikov, podobno lahko najverjetneje pričakujemo tudi za množico preostalih objav, ki se bodo zvrstile vse tja do novembra. Kot smo pogosto poudarili že v preteklih prispevkih, pa je veliko bolj kot same objave rezultatov pomembna predvsem reakcija borznega trga, velik poudarek pa investitorji namenijo tudi napovedim/pričakovanjem uprav o prihodnjem poslovanju. Kratek pogled na koledar objav razkrije še kako »natrpan« urnik, danes pred odprtjem bo tako svoje poslovanje med drugimi razkril industrijski konglomerat General Electric ter proizvajalec igrač Mattel. Še veliko bolj pisan bo prihodnji teden, v ponedeljek bo pred odprtjem trga najprej Citigroup razkril, kako se spopada z obstoječimi gospodarskimi razmerami.

Po koncu trgovanja bomo videli še objavi, pomembni za pregled stanja na področju informacijske tehnologije, saj bosta poslovne rezultate razkrila velikana Apple in IBM. Samo za osvežitev spomina, cena delnice Appla je v sredo prvič presegla ceno 300 dolarjev in se tako s tržno kapitalizacijo 275,9 mrd dolarjev nevarno približuje naftnemu gigantu družbi Exxon Mobil (332,9 mrd $), ki trenutno še zaseda prvo mesto. V torek bodo vlagatelji budno spremljali finančni sektor in rezultate finančnih institucij Bank of America ter Goldman Sachs, med ostalimi objavami pa bomo videli še rezultate podjetij Coca-Cola, Harley-Davidson, Johnson&Johnson, Western Digital in Yahoo!.

V sredo bodo med vlagatelje »prileteli« rezultati podjetij Boeing in Delta Air Lines, iz bančnega sektorja pa Morgan Stanley in Wells Fargo, o uspešnosti prodaje preko spleta bomo lahko ocenjevali po pregledu poročila za eBay. V četrtek se bo med vlagatelje najprej zaletel s svojo mehanizacijo Caterpillar, po optičnih povezavah bo do vlagateljev prispelo poslovno poročilo AT&T, globoko iz rudnikov pa bo svojo pošiljko preko UPS poslal tudi management Freeport-MCMoRan. McDonald's bo povedal, kakšne so prehranjevalne navade njihovih strank, Amazon.com bo razkril, ali se trend povečevanje prodaje preko spleta nadaljuje, American Express pa o tem, kako plačilne kartice nadomeščajo gotovino. Ni kaj, živahen in zanimiv borzni teden je zagotovo pred nami.

Avtor: Jernej Kozlevčar, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.
 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več